Annons
Annons
Lämna aldrig värdesaker utan uppsikt på campus, inte ens i en låst sal. Inbrott har förekommit flera gånger.
Foto: Wikmedia commons

Se upp för tjuvar på campus


Tre mikrofoner och en fjärrkontroll har stulits från en lärosal på EBC. Intendenten Stefan Gunnarsson är bekymrad över att stölder och inbrottsförsök tycks öka på universitetsområdena.

När lärosalen skulle låsas den 2 december klockan 16.30 upptäcktes att det låsta skåpet var uppbrutet och tre mikrofoner samt fjärrkontrollen till en projektor försvunnit. Stefan Gunnarsson, intendent på Evolutionsbiologiskt centrum (EBC) berättar att man i dagarna runt händelsen noterat andra försök till inbrott.

– Ett handtag hade brutits sönder, men tydligen hade man ändå inte lyckats komma in. Någon dag senare var en dörr uppbruten. Det verkar vara klantiga tjuvar, men det är ändå olustigt. Känslan är att sådana här incidenter har ökat de senaste åren. Jag vet att det har förekommit stölder bland annat på Blåsenhus.

Han har också noterat att flera studenter har blivit av med datorer när de lämnats obevakade på campusområden. Därför vill han uppmana alla att ha uppsikt över värdesaker.

– Det kan finnas personer som stryker runt i korridorerna i väntan på att någon ska lämna sin dator för att gå på toaletten. Inte ens i låsta salar bör man lämna något, säger Stefan Gunnarsson.

Stölden av mikrofonerna och fjärrkontrollen polisanmäldes men fallet lades ned, vilket Stefan Gunnarsson har förståelse för.

– Det måste vara näst intill omöjligt att utreda. Situationen är mycket knepig.

Mikrofonerna som stals var värda några tusenlappar, men eftersom de behöver sändare och kommer de antagligen inte gå att sälja till det priset. För institutionens del kommer de att kunna ersättas.

– Men det är en beställningsvara, så det kan ta någon vecka innan vi får nya mikrofoner. Det stör förstås undervisningen, menar Stefan Gunnarsson.

Lärosalarna på EBC är öppna under dagtid och låses 16.30. Visserligen har alla lärare och studenter försetts med passerkort, men Stefan Gunnarsson menar att det ändå skulle orsaka mycket besvär om det var låst jämt. Universitetet bjuder ofta in utomstående.

– Vi gör så mycket vi kan för att motverka stölder. Vi har utökat väktarnärvaron. Salarna behöver vara öppna, det som kan hända i framtiden är att vi tvingas lägga ännu mer resurser på bevakningstjänster, säger Stefan Gunnarsson.


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?