Annons
Hans Rosling avled på tisdagen. Vi minns honom som en uppskattad folkbildare.
Foto: Gunnar Ask/K

Så minns vi Hans Rosling


Professor Hans Rosling avled på tisdagen. Vi minns honom som en folkbildare som tog varje givet tillfälle att utbilda världen om världen.

Hans Rosling föddes i Uppsala 1948 och blev så småningom läkare och professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han var en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion och med den egna stiftelsen Gapminder som arbetade med datoranimerad statistik om utvecklingsfrågor i syfte att förespråka hållbar global utveckling. Med sin ambition att utmana allmänhetens förutfattade, ofta alltför negativa, meningar om världens tillstånd, kom Hans Rosling att bli en uppskattad föreläsare och folkbildare.

– Hans teori är att många lär sig om världen i skolan, men sedan inte uppdaterar kunskapen. Så han tog varje chans han hade att utbilda omvärlden, säger Helena Nordenstedt, ansvarig för utbildningen i internationell hälsa vid Karolinska institutet, där Hans Rosling började sin karriär efter sina år som läkare i fält i framför allt Moçambique, till Svenska dagbladet.

– Han förändrade berättelsen om världens utveckling i Sverige och även synen på biståndet, han visade att det stöd vi ger faktiskt fungerar. Det kommer att vara ett stort tomrum efter honom. Han var en ständig kravställare på att uppdatera sin kunskap och att gå till den senaste statistiken för att se hur det ligger till, på så sätt var han en inspirationskälla för alla som jobbar med bistånd, säger Joachim Beijmo, stabschef på biståndsorganisationen Sida till Svenska dagbladet.

– Hans Rosling var en människa - och professor - som gjorde skillnad. Alltid baserad på fakta, alltid med en vilja att förklara. Så saknad, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på Twitter.

2013 blev Hans Rosling hedersdoktor vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. I motiveringen nämndes hans ”enträgna folkbildande arbete och sin unika förmåga att entusiasmerande och insiktsfullt åskådliggöra viktiga fakta om världens tillstånd och utveckling.” Utrikespolitiska föreningen anordnade i september 2014 en föreläsning med Hans Rosling i Uppsala universitets aula. Ergos reporter beskrev hur professorn slog hål på felaktiga föreställningar om befolkning och fattigdom, och demonstrerade befolkningstillväxt och generationsskiften med hjälp av toalettrullar.

Hans Roslings familj skriver i ett mejl till TT att den bukspottkörtelcancer han diagnosticerades med för ett år sedan utvecklades snabbt de senaste dagarna. Han avled i sömnen med familjen vid sin sida. Hans Rosling sörjs närmast av sin hustru Agneta Rosling och barnen Anna, Ola och Magnus samt brodern Mats Rosling med familjer.

– Hans har i sitt liv berört många människor och han kommer lämna ett stort tomrum efter sig, skriver de.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…