Annons
Annons
Digitala tentor kommer att underlätta för både lärare och studenter, tror arbetsgruppen som upphandlar system för examinationer.
Foto: Kollage: Sandra Gunnarsson

Snart slut med skrivkramp


Digitala tentor har länge efterfrågats av såväl studenter som lärare. Nu har Uppsala universitet tagit första steget i upphandlingen av system och förhoppningen är att de första digitala tentorna ska skrivas redan i höst.

Studenter är trötta på skrivkramp och lärare är trötta på att tyda kråkfötter. En arbetsgrupp har fått i uppdrag att utreda möjligheterna att införa digitala tentor. I veckan togs första steget i upphandlingsprocessen av system för digitala examinationer, berättar Magnus Ödman, arbetsgruppens ordförande och biträdande chef vid kansliet för humaniora och samhällsvetenskap.

– Utöver att köpa in system behöver lokalerna anpassas och det krävs viss utbildning av berörd personal. Om både upphandlingen och ombyggnationen av lokalerna går som tänkt hoppas vi kunna testa digitala tentor i höst, säger han.

Det kommer inte att bli något tvång för institutionerna att införa det nya systemet, men många har visat intresse. Magnus Ödman tror att några kommer att haka på direkt.

– Juridiska institutionen har legat på. Juriststudenter har drivit frågan hårt.

Finns det ämnen där det inte skulle fungera med digitala tentor?

– Nej, men vissa ställer kanske kan kräva extrautrustning som digitala pennor. Så småningom tror jag att alla tentor kommer att skrivas digitalt, säger Magnus Ödman, och tillägger,

– Det känns väldigt roligt att arbeta med ett projekt där alla är positiva.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2021-05-12 18:18
Grönt ljus för att etablera stödmedlemskap och en ny och fräsch värdegrund – det var propositionerna som röstades igenom…
2021-05-12 11:00
Huset på Banérgatan i Kåbo med dryga trettiotalet lägenheter ska säljas. Anledningen enligt VD Lisa Jacobsson är att…
2021-05-10 15:47
Nu börjar sommarlovet närma sig och med det även sommarjobbet. Ergo gav sig ut i den efterlängtade vårluften för att…