Annons
Annons
När årets forsrännare blöter ned sig kommer det att ske under miljömärkta former, berättar forskarlen Felix Brunnstedt.
Foto: Arkiv/ August Forsman

Snart dags att forsa miljömärkt


Om en månad börjar den stora uppladdningen för sista april – Forsfestivalen vid Ångströmlaboratoriet. Nytt för i år är att det veckolånga evenemanget fått miljömärkning.

Forsränningen är en självklar del av valborgsfirandet, och numera förfestar många studenter i en hel vecka under Forsfestivalen, som anordnas av Uppsala teknolog-och naturvetarkår utanför Ångströmlaboratoriet. Årets så kallade ”forskarl”, projektledare för både forsränningen och festivalen, heter Felix Brunnstedt. Han är glad att kunna meddela att evenemanget nu har blivit miljömärkt.

– Forsfestivalen satsade ganska stort på hållbarhet redan förra året, då vi började spara flottar för att återanvända. Sedan jag blev ny forskarl i maj har vi arbetat kontinuerligt med att uppnå kraven för miljömärkning, säger han.

Det är stiftelsen Håll Sverige Rent som sedan 1999 utfärdar miljömärkning av evenemang. I mitten av februari fick personerna bakom Forsfestivalen veta att de blivit godkända.

– Många av punkterna på checklistan uppfyllde vi redan tidigare. Miljömärkningen handlar bland annat om att vi minskar på engångsartiklar, marknadsför mer digitalt och jobbar mycket med vegetarisk och vegansk mat. Vi är också noga med sopsortering och att städa undan, berättar Felix Brunnstedt.

Forsfestivalen pågår mellan 21 och 28 april och forsränningen äger rum 30 april.


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…