Annons
Annons
Någon hade försökt bryta upp en dörr på EBC med kofot. Ingenting blev stulet, men intendenten oroas av att brotten ökar på campus.
Foto: Wikimedia commons

Tjuvar på EBC oroar


Ingenting stals, men intendent Stefan Gunnarsson tycker att förra veckans inbrottsförsök på Evolutionsbiologiskt centrum är oroväckande. Han uppmanar studenter att aldrig lämna värdesaker utan uppsikt.

I slutet av förra veckan konstaterades någon hade försökt bryta upp dörren till ett låst utrymme med kofot. Inbrottet hade inte lyckats, och Stefan Gunnarsson, intendent på Evolutionsbiologiskt centrum (EBC) tvivlar på att tjuven skulle ha haft något att hämta om så inte varit fallet.

– Just nu förvarar vi uppstoppade djur där, medan museisalarna görs om. Inget av dem är särskilt värdefullt. Jag gissar att det var en ren chansning från tjuvens sida.

I december förra året stals tre mikrofoner och en fjärrkontroll från en undervisningssal på EBC. Det tog ett par veckor innan de kunde ersättas, vilket komplicerade verksamheten. Stefan Gunnarssons uppfattning är att stölder på campus har blivit vanligare de senaste två-tre åren.

– Det känns som en ökad närvaro av skumma element. Folk försöker hela tiden, menar han.

Mest besvärande tror Stefan Gunnarsson att stölderna är för studenterna. På flera campus har det rapporterats om personer som stjäl mobiltelefoner och datorer med fula trick. Därför bör man aldrig flytta blicken från sina värdesaker, och se till att ha backup på dokument i datorn.

– Bärbara enheter är lätta att knalla iväg med, och att komma in i, säger Stefan Gunnarsson.

Efter stölden i december ökades väktarnärvaron på EBC i ett par veckor. Enligt Stefan Gunnarsson har man ännu inte fattat något beslut om åtgärder efter det senaste inbrottsförsöket.

– Vi ska överväga det, men än så länge känns den här händelsen ganska isolerad. Man vill inte vänja folk vid att det är väktare överallt, dessutom kostar det en hel del, säger han.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?