Annons
Annons
Bibliotekarie Halina Hohenthal såg till att fixa en digital version av boken som stals. Detta kunde göras tack vare att förlaget och författaren till den stulna boken, Lena Marcusson, gav sitt medgivande.
Foto: Sandra Gunnarsson

Fann digital lösning efter bokslakt


Utrivna sidor, stulna böcker och kurslitteratur som göms hör till vardagen på Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket. Men vad ska man göra när böcker som inte längre finns att köpa försvinner? Bibliotekarie Halina Hohenthal hittade en lösning på problemet.

Det var i slutet av februari som bibliotekarierna på juridiska biblioteket hittade två tomma pärmar inne på en toalett. Någon hade slitit ut innehållet och enkelt kunnat passera genom stålbågarna som finns för att förhindra stöld.
nbsp; nbsp;
– Det var mitt under pågående PM-period. Då är det ett trettiotal personer som måste använda samma böcker. Jag antar att det var en av de trettio som blev desperat och slaktade böckerna. Men jag blev bestört när jag såg det, säger Halina Hohenthal, Bibliotekarie med ansvar för media och samlingar på Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket.

Att kurslitteratur går detta öde till mötes är relativt vanligt på juristernas bibliotek. Även att de smusslas undan för andra studenter – varje morgon brukar bibliotekspersonalen gå en runda innan de öppnar för att plocka fram böckerna ur gömmorna de känner till. nbsp; De som försvinner ersätts av nya, men problemet med den bok som stals var att den inte längre fanns att köpa.

– Vi hade bara tre kvar, men att sätta ut dem var ingen lösning på problemet, vad skulle hända om de också stals?

Halina Hohenthal började utreda huruvida det kunde vara möjligt att lägga ut boken på nätet och efter att ha varit i kontakt med DIVA, författaren och förlaget – som alla gav sitt godkännande – kunde boken digitaliseras inom loppet av en vecka.

– Det förvånade oss att det gick så fort och lätt att göra det. Nu finns den tillgänglig för alla och hamnar också ganska högt bland träffarna på Google.

Detta går givetvis inte att göra med alla kursböcker på grund av upphovsrättsliga skäl. Det krävs att förlaget inte längre vill ge ut den och att de, samt författaren, ger sitt medhåll. Men Halina Hohenthal menar att det är en stor del av de kursböcker som används på juristutbildningen som faktiskt skulle kunna tillgängliggöras på nätet. Problemet är att ingen tidigare tänkt på det.

– Den gamla litteraturen digitaliseras ju. Men det är mycket som kommit ut mellan 1950 och 2000 som har hamnat i det digitala glappet. Att sprida den är bra för både författarna, forskare och studenter.

Hon har varit i kontakt med flera forskare och författare som alla varit positiva till att deras böcker och avhandlingar skulle bli tillgängliga digitalt. Om inget förlag planerar att ge ut litteraturen, finns ju ingen anledning att låta den falla i glömska.

– Jag hoppas vi kan uppmärksamma fakulteten på det här, att om det finns skrifter från den här tiden så kan de komma till oss så fixar vi det åt dem. Det är inte alls svårt.

Tror du inte det finns en risk att fler studenter väljer att stjäla nu i hopp om att böckerna ska digitaliseras?

– Nej det hoppas jag inte. Jag tror inte att de gör det här för att de är onda och taskiga, utan för att de inte får tag i litteraturen i tid och då hinner bli så desperata att de slaktar, vandaliserar och stjäl.

Halina Hohenthal betonar att hon inte vill prata illa om studenterna. Biblioteket är trångt och det finns varken plats eller ekonomi att köpa in tillräckligt med böcker – ibland kan de vara upp till 200 studenter som ska samsas om fem exemplar. Att digitalisera i den utsträckning det går kan i förlängningen vara en lösning på stöldproblemen menar hon.

– Jag vill hjälpa dem så att de inte ska behöva stjäla. Nu hoppas jag att de ser att vi bryr oss om dem – och det ligger ju i vår bibliotekariska gärning att tillgängliggöra litteratur i modern form.


Annons

Annons

Läs mer

2020-05-29 15:56
Studenter som tröttnat på distansundervisning kan andas ut – under fredagens pressträff meddelade regeringen att…
2020-05-29 15:18
Flera studenter har reagerat över att väktare fotat dem på campus senaste tiden.
 – Säkerhetsavdelningen ville veta hur…
2020-05-28 17:09
Välmeriterade rektorskandidat Anders Hagfeldt tror att en stärkt klimatprofil och ökad samverkan mellan olika…