Annons
Annons

Cancerkunskap på cykel


”Kolla bollarna” är ett budskap du kanske möter när du låser upp din cykel idag. Ergo har pratat med psykologstudenten Henrik Wiman som deltar i Ung cancers kampanj för att få unga människor att hålla sina testiklar under uppsikt.

Vad är det för kampanj ni driver?

– I dag ska vi sätta sadelskydd med texten ”Kolla bollarna” på cyklar i Uppsala. Syftet är att uppmana folk att undersöka sina testiklar då och då, kanske en gång i halvåret. Det kan man göra själv i duschen. Upptäcker man något konstigt måste man kontakta läkare. Testikelcancer är den vanligaste cancerformen som drabbar unga vuxna. Felix Sandman i FO amp;O kickstartade kampanjen igår genom att lägga upp en bild på Instagram där hans pung syns. Det visade sig dock vara en plastpung.

nbsp;

Har du själv haft testikelcancer?

– Nej, jag har haft rhadbomyosarkom, som har sitt ursprung i musklerna. Medlemmar i Ung cancer är antingen cancerdrabbade själva eller har någon anhörig som är det. Vi jobbar mycket med att motverka fördomar om cancer.

nbsp;

Vad finns det för fördomar om cancer?

– De vanligaste är att man vill bli lämnad ifred, och att man inte vill prata om sin sjukdom. I själva verket är det tvärtom. Det är när man mår som sämst som man som mest behöver sällskap och någon att luta sig mot. Sedan har det också funnits föreställningar om att cancer smittar, men det är inte så vanligt numera.


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…