Cancerkunskap på cykel


”Kolla bollarna” är ett budskap du kanske möter när du låser upp din cykel idag. Ergo har pratat med psykologstudenten Henrik Wiman som deltar i Ung cancers kampanj för att få unga människor att hålla sina testiklar under uppsikt.

Vad är det för kampanj ni driver?

– I dag ska vi sätta sadelskydd med texten ”Kolla bollarna” på cyklar i Uppsala. Syftet är att uppmana folk att undersöka sina testiklar då och då, kanske en gång i halvåret. Det kan man göra själv i duschen. Upptäcker man något konstigt måste man kontakta läkare. Testikelcancer är den vanligaste cancerformen som drabbar unga vuxna. Felix Sandman i FO amp;O kickstartade kampanjen igår genom att lägga upp en bild på Instagram där hans pung syns. Det visade sig dock vara en plastpung.

nbsp;

Har du själv haft testikelcancer?

– Nej, jag har haft rhadbomyosarkom, som har sitt ursprung i musklerna. Medlemmar i Ung cancer är antingen cancerdrabbade själva eller har någon anhörig som är det. Vi jobbar mycket med att motverka fördomar om cancer.

nbsp;

Vad finns det för fördomar om cancer?

– De vanligaste är att man vill bli lämnad ifred, och att man inte vill prata om sin sjukdom. I själva verket är det tvärtom. Det är när man mår som sämst som man som mest behöver sällskap och någon att luta sig mot. Sedan har det också funnits föreställningar om att cancer smittar, men det är inte så vanligt numera.


Annons

Annons

Läs mer

2023-12-08 11:23
Uppsala universitet rankas på elfte plats bland knappt 1400 universitet i den globala rankingen av QS World University…
2023-12-06 14:10
Nobelveckan är i full gång och på söndag den 10:e december är det dags för årets Nobelpristagare att ta emot sina…
2023-12-04 13:32
Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) skriver i ett inspel till den kommande forskningspolitiska…