Annons
Annons

Studenthyresvärdar följer inte lagen


Du har rätt att bli sambo, även om du bor i korridor. Men en granskning från Konsumentverket visar att många hyresvärdar har otillåtna regler i sina avtal, däribland förbud mot att bo fler än en i ett studentrum.

Hyresvärdar för studentbostäder förbjuder ofta hyresgäster att dela rum i en korridor eller göra smårenoveringar. Det visar en granskning från Konsumentverket, rapporterar P3 Nyheter. Men lagen har inget stöd för sådana avtal. Alexander Kuzmicki, jurist på Hyresgästföreningen, menar att det oavsett boendeform är en allvarlig inskränkning att inte låta ett par bo tillsammans.

– Du behöver heller inte hyresvärdens medgivande för att ha en inneboende. Det är dock inte ovanligt att hyresvärdar förbjuder det, säger han.

Den som har ett hyresavtal som inte tillåter sammanboende har rätt att få saken prövad av hyresnämnden. Hyreslagen är tvingande, vilket innebär att hyresvärden inte kan förhandla bort delar av den.

– Om man hotas av uppsägning eller varning för att man bor två i ett studentrum bör man omgående kontakta Hyresgästföreningen. Vi kan då hjälpa till att bestrida uppsägningen, säger Alexander Kuzmicki.

Studentstaden tillhör de hyresvärdar vars kontrakt innehåller restriktioner mot att bo fler än en i ett korridorsrum. Mathias Lantz, fastighetschef, kände inte till att sådana regler inte är tillåtna, innan han tog del av Konsumentverkets rapport. Han säger att man nu kommer att läsa in sig på rapporten, se hur Studentstadens avtal avviker för att se över vad som kan göras.

– Det är väldigt svårt att följa lagen i praktiken. Det finns en anledning till att vi har de här reglerna för korridorer – kök, badrum och toaletter är inte anpassade efter att de ska bo fler personer per rum. Om en korridor med sex rum skulle ha tolv hyresgäster blir det svårt att upprätthålla säkerheten. Eventuellt kan vi se över lösningar inför kommande renoveringsprojekt, säger han.

Vad gäller små renoveringar som tapetsering och ommålning i studentrum godkänns det i Studentstadens kontrakt under förutsättning att de är fackmannamässigt utförda.


Annons

Annons

Läs mer

2019-11-19 14:39
Carl Johan Casten Carlberg engagerar sig för nyanlända ingenjörer. Det är bland annat för sin roll i föreningen…
2019-11-18 15:21
I ett år har Flogsta vårdcentral stått tom. Nu planerar fastighetsägaren att göra om lokalerna till studentbostäder och…
2019-11-18 14:31
Sedan oktober har alla campus stängt nattetid. Skälet ska vara att lokalerna används som sovplats men studenter är…