Annons
Annons
Lucas Langholf, Jan Matern och Jöran Mattson bor på akutboendet i väntan på att hitta något mer långsiktigt boende. Jan Matern har fått tag på ett rum i Flogsta höghus, medan de andra två väntar på besked i eftermiddag.
Foto: Sandra Gunnarsson

”Det känns jobbigt att vi är konkurrenter”


Precis som tidigare år är bostadssituationen vid terminsstart kritisk. Ergo begav sig till akutboendet och träffade tre nyanlända studenter som märkt av den tuffa situationen.
– I kväll hoppas jag få reda på om jag har någonstans att bo, men vi är minst fem som varit och tittat på rummet så chanserna är små, säger Lucas Langholf från Tyskland.

På Hotell amp; Vandrarhem Centralstation i Uppsala är frukosten uppdukad. Vid ett bord en bit in i matsalen sitter Lucas Langholf från Hamburg och äter ett rejält mål.

– Frukosten är jättebra Och jag är väldigt tacksam över att akutboendet finns och att jag fått någonstans att bo, men det hade varit fint att kunna låsa in sina saker, och kanske ha ett fönster på rummet, säger han.

På akutboendet delar Lucas Langholf rum med tre andra studenter i väntan på att hitta något mer långsiktigt. Han har verkligen försökt. Letat på blocket, studentboet, nationerna och i tre olika facebookgrupper. Snart ska han få besked om det rum han varit och tittat på hemma hos ett par ska bli hans.

– I kväll hoppas jag få reda på om jag har någonstans att bo, men vi är minst fem som varit och tittat på rummet så chanserna är små, säger han.

Två killar ansluter med sina frukostbrickor. De ska alla börja på masterprogrammet i hållbar utveckling och stanna i Sverige i två år. Jan Matern berättar att han fått ett rum från och med måndag i Flogsta höghus. Jöran Mattson från USA, befinner sig dock i samma situation som Lucas.

– Jag ska få besked i eftermiddag. Men det är samma rum som Lucas varit och tittat på. Och jag vet också att en annan tjej i vår klass varit och tittat på det, säger Jöran Mattson.

– Ja, det känns lite jobbigt att vi är konkurrenter, flikar Lucas Langholf in.

När Sveriges förenade studentkårer i tisdags släppte sin årliga bostadsrapport var Uppsala – precis som tidigare år – en av de rödlistade studentstäderna. På röda listan hamnar de lärosäten som inte kan erbjuda studenterna ett boende under höstterminen. Denna kritiska situation märks även av på bostadsportalen Studentboet, som startades av Uppsala studentkår och drivs med medel från Uppsala kommun, Uppsala universitet och SLU.

– Vi har upplevt ett mycket högt söktryck. Det har hänt att de som annonserar ut en bostad hos oss blir nedringda och ber oss ta bort annonsen efter två timmar. Då kan de ha fått 50 samtal, berättar Katrina Kidd, akutboendesamordnare på Studentboet.
På bostadsportalen studentboet samlar de annonser från personer som vill hyra ut sin lägenhet eller ett rum. För att få fler att välja detta alternativ har de bett rektorerna vid Uppsala universitet och SLU samt Uppsala kommun att via mail uppmana sina anställda att hyra ut. Detta har gett resultat med fler annonser på portalen.

Annonsörerna på Studentboet granskas innan de läggs ut. Detta görs för att studenter inte ska riskera att bli lurade. Men när situationen ser ut som den gör, finns alltid en risk att man som student råkar ut för en oseriös aktör.

– Vi hade till exempel en kille här igår som skrivit på ett kontrakt på distans för ett rum på 16 kvadratmeter, när han fick se rummet var det hälften så stort. Vi får höra om många bedrägerier, därför är det viktigt att man inte betalar förrän man sett rummet och skrivit på kontrakt, säger Katrina Kidd.

Studentboet ansvarar också för bokningen av platser på det så kallade akutboendet på Hotell amp; Vandrarhem Centralstation. Boendet öppnade i måndags och har varit mycket eftertraktat.

– Det har i princip varit fullbokat. Men nu börjar det droppa in en del avbokningar och vi tror att det värsta trycket ska lätta nästa vecka, säger Anna Jonsäll, verksamhetsledare på Studentboet.


Annons

Annons

Studentboets tips för att få tag i bostad


Leta brett: Gå med i en- eller flera nationer. Leta bland privata annonser och hos mindre bostadsvärdar. På studentboet.se finns en lista med värdar. Att gå med i Uppsala bostadsförmedling kan vara en god idé om man vill ha en bostad på längre sikt.

Betala inte innan du fått se bostaden och skrivit kontrakt. Har du ingen möjlighet att titta på bostaden, be en vän.

Se till att det är du själv som söker bostaden som kontaktar hyresvärden och inte dina föräldrar. Detta för att undvika missförstånd och ge ett seriöst intryck.

Undersök om lägenheten eller rummet du tittar på har rimlig hyra, både uppåt och nedåt. Låter det för bra för att vara sant, är det troligtvis så.

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…