Annons
Annons
De studenter som kommer att få skriva tentor digitalt kommer troligtvis få göra det på universitetets datorer – inte sina egna.
Foto: Kollage: Sandra Gunnarsson

Seg digitalisering


Införandet av digitala tentor vid Uppsala universitet ser ut att dröja. Planen var att de första tentorna med ett nytt program skulle ha skrivits i höst, men nu vågar man inte lova när ett sådant system kan tas i bruk.

Tidigt i våras rapporterade Ergo att Uppsala universitet beslutat att man skulle satsa på digitala tentor. Möjligheten att skriva tenta via dator finns redan på vissa utbildningar, men det som skulle köpas in var ett nytt, allomfattande program som skulle klara av tentor inom alla vetenskapsområden. Planen var att upphandlingen skulle vara färdig i början av hösten 2017, men…

– Det drog ut lite på tiden. Det var bättre att det fick göra det, än att vi hade hastat iväg en upphandling, säger Magnus Ödman, ordförande i samordningsgruppen för införandet av digitala tentor.

Nu har man precis kommit igång med upphandlingsarbetet. Hur lång tid det kan dröja innan man beslutat vilket system som ska köpas in och de första tentorna kan skrivas är i dagsläget oklart.

Under hösten ska tentalokalen på Bergsbrunnagatan byggas om för att anpassas till digital tentamen. Efter vårens förstudier har man också kommit fram till att det blir bättre med datorer på plats, än att studenterna får ta med sig sina egna.

– Ja det mesta talar för det. Annars finns en risk att studenter kommer med datorer som inte klarar av systemet, eller kanske låter väldigt mycket vilket kan bli störande. Det kommer inte bli så mycket dyrare att köpa in, vi skulle ändå ha behövt köpa ett stort antal lånedatorer, säger Magnus Ödman.


Annons

Annons

Läs mer

2021-05-12 18:18
Grönt ljus för att etablera stödmedlemskap och en ny och fräsch värdegrund – det var propositionerna som röstades igenom…
2021-05-12 11:00
Huset på Banérgatan i Kåbo med dryga trettiotalet lägenheter ska säljas. Anledningen enligt VD Lisa Jacobsson är att…
2021-05-10 15:47
Nu börjar sommarlovet närma sig och med det även sommarjobbet. Ergo gav sig ut i den efterlängtade vårluften för att…