Annons
Annons
Östgöta och Snerikes har fått nog av en av studentföreningarnas beteende på sina evenemang.
Foto: Therese Jansson/Hmwith/Glitzy queen00/Wikimedia Commons

Nationer vill porta förening efter trakasserier och vandalisering


Sexuella trakasserier, offentlig urinering, trasig ljuskrona och ganska mycket mer. Nationer har fått nog av studentföreningens beteende under sin recentiorsverksamhet och vill att den stängs av.

Under en studentförenings evenemang för nya studenter i början av terminen rapporterades flera incidenter som värdnationerna ser allvarligt på. På Östgöta nation ska medlemmar bland annat ha rökt inomhus, medtagit egen alkohol och gjort sig skyldiga till sexuella trakasserier. Under pubrunda på Snerikes slutade crowdsurfing i festsalen med att en person hängde sig i en takkrona så att en arm lossnade. På togafesten på samma nation ställde sig en person i personaltrappen och urinerade. Båda nationerna vittnar om vandalisering, slitage och ignorans mot tillsägelser från personal.

Inför kuratorskonventets sammanträde under eftermiddagen idag har kuratelet vid båda nationerna lämnat in en motion där man yrkar på att den aktuella föreningen stängs av från samtliga nationer under hela 2018. Linnea Alm, förste kurator på Snerikes, bekräftar uppgifterna.

– Jag vill inte uttala mig innan ärendet har behandlats, än så länge är ingenting bestämt, säger hon.

I motionen står att händelserna i sig är mycket allvarliga och tråkiga, men att ännu tråkigare är att attityden hos föreningens medlemmar har försämrats under åren. Utöver avstängning yrkar nationerna på att föreningen ska vidta förbättringsåtgärder.

Den utpekade föreningens ordförande känner till motionen. Hen vill inte kommentera ärendet innan beslut har fattats.


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?