Annons
Annons
En kristallkrona gick sönder och en person i toga kissade offentligt. Det är två av incidenterna som fick ÖG och Snerikes att vilja porta Uppsalaekonomerna.
Foto: Therese Jansson/Hmwith/Glitzy queen00/Wikimedia Commons

Uppsalaekonomerna får en chans


Föreningen Uppsalaekonomerna portas inte från nationerna. Kuratorskonventet beslöt på onsdagen att godta den åtgärdsplan som föreningen har lämnat in.

I oktober rapporterade Ergo om anklagelser mot föreningen och studentkåren Uppsalaekonomerna som bland annat gällde sexuella trakasserier, sabotage och rökning inomhus under deras recentiorsverksamhet. Snerikes och Östgöta nation hade motionerat om att kuratorskonventet som påföljd borde utestänga Uppsalaekonomerna från nationerna under hela 2018. Man beslöt att skjuta upp beslutet och invänta en åtgärdsplan från Uppsalaekonomerna.

Åtgärdsplanen lämnades in på utsatt tid och under onsdagens möte beslutade kuratorskonventet att fortsätta dialogen med Uppsalaekonomerna. De kommer alltså inte att stängas av. Curator curatorum Markus Sjölén Gustafson uppger att det rådde konsensus kring beslutet.

– Det fanns synpunkter, men det är bra att diskutera. Om vi jobbar nära Uppsalaekonomerna kan vi påverka mer. Vår uppfattning är att Uppsalaekonomerna vill förbättra sig, säger han.

Som det ser ut kommer kuratorskonventet att vara med i Uppsalaekonomernas process. Vice curator curatorum kommer att föra en kontinuerlig dialog med föreningen för att se till att planen sätts i verket.

– Vi har kontakt med både styrelsen och projektgruppen och får på det sättet insyn och kan komma med tips, säger Markus Sjölén Gustafson.

Åtgärdsplanen innehåller flera konkreta planer. Bland annat kommer en del moment under Uppsalekonomernas evenemang att tas bort.

– Den omfattar tio sidor och det är både högt och lågt. Jag tror att de är beredda på att uppfylla åtgärdsplanen, säger Markus Sjölén Gustafson.

Han tror inte att de som motionerade om att porta Uppsalaekonomerna är missnöjda.

– Det startades en diskussion om hur man ska gå till väga för att komma till rätta med problemen. Det var det de var ute efter.

Kuratorskonventet kommer också att jobba mer med att skapa bättre rutiner för alla programföreningar. Det är inte bara inom Uppsalaekonomerna det finns en kultur som går emot det nationerna vill stå för, menar Markus Sjölén Gustafson.


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…