Annons
Annons
450 nya bostäder ska byggas på Rackarberget, men tanken är att de ska stå i harmoni med befintliga hus.
Foto: Hanna Ullman

Nu ska Rackarberget växa


Detaljplanen för 450 nya studentbostäder i Rackarberget är färdig. Vilka boendeformer som kommer att inrättas är ännu inte bestämt, men Erik Pelling, ordförande i plan-och byggnadsnämnden, är öppen för både lägenheter och moderna studentkorridorer.

Förutom bostäder för studenter ger den detaljplan som Uppsala kommun släppt idag utrymme för fler butiker, restauranger och utökad samhällsservice. Erik Pelling (S), ordförande, tror att det kommer att bli ett lyft för stadsdelen.

–En av våra finaste studentstadsdelar kommer att bli ännu finare. I hjärtat av Rackarberget, parken, står idag en förskola i barack. De kommer att få nya lokaler, vilket öppnar upp parken, säger han.

Parallellt med nybyggnationen kommer flera befintliga bostäder att renoveras. De nya husen ska utformas så att de står i harmoni med de äldre. nbsp; Av de 450 nya bostäder som byggs kommer flera att vara lägenheter, men Erik Pelling är även öppen för nya korridorslösningar.

–Att bo tillsammans tror jag har framtiden för sig. För många som flyttar till en ny stad för att plugga känns det bättre att bo i korridor än att sitta ensam i en lägenhet, säger han.

Däremot menar Erik Pelling att korridorsboendet behöver anpassas till samtiden. Diskussioner pågår om hur en modern studentkorridor skulle kunna se ut.

–Förr var till exempel TV-rummet den naturliga mötesplatsen, men så ser det inte ut idag. Och det är nog inte så många som vill dela toalett, säger Erik Pelling.

Enligt detaljplanen ska S:t Johannesgatan få en ny in-och utfart i anslutning till den inre kvartersgatan, och den byggnad där ICA Folkes livs och Bellis blomsterhandel ligger kommer att rivas. Vad som kommer att hända med blomsterhandeln är ännu oklart, men Folkes livs ska få nya lokaler. Agneta Johnsén på Folkes livs gläds åt planerna.

–Det känns underbart att få flytta in i fina, nya lokaler. Under tiden är det tänkt att vi ska få en tillfällig lokal, säger hon.

Erik Pelling räknar med att detaljplanen kommer att kunna antas före sommaren, vilket skulle innebära att bygget påbörjas under hösten eller i början av 2019.


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden? Miljöpartiet och Socialdemokraterna verkar vara…
2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…