Annons
Annons


Uppsalastudenterna Moa Nachtweij och Åsa Brengdahl intervjuar entreprenörer i den nystartade EA podden. De hoppas att podden ska hjälpa till att avdramatisera arbetslivet, få glappet mellan studier och karriär att inte kännas så stort.
Foto: Sandra Gunnarsson

Poddar om karriär


Hur hittar man rätt i sitt yrkesliv? Och vad kännetecknar en entreprenör? Studenterna Moa Nachtweij och Åsa Brengdahl har startat podden som ska inspirera till spännande karriärval och göra studenter mindre skrämda inför framtiden.

Det var efter ett glas vin på ett mingel som de båda studenterna Moa Nachtweij och Åsa Brengdahl bestämde sig för att starta en podd. De hade ingen tidigare erfarenhet av mediet men nu, efter att ha spelat in fyra avsnitt, börjar de känna sig varmare i kläderna. Precis som de själva hoppat på någonting nytt, hoppas de att deras egen podd ska få studenter att våga satsa.

– Som student kan man känna sig skrämd inför framtiden. Vi hoppas att podden kan inspirera studenter som känner sig lite vilsna, få dem att känna att glappet mellan studier och karriär inte behöver vara så stort, säger Moa Nachtweij som läser en kandidat i media och kommunikation.

EA podden, som den heter, görs genom Entrepreneurs Academy och bygger på intervjuer med entreprenörer – människor som valt att gå sin egen väg, eller som hoppat av en utstakad bana för att satsa på något helt annat. I podden har de bland annat träffat Vendela Ragnarsson, som sa upp sig från sitt välbetalda jobb för att starta eget och engagera sig politiskt. och Hjalmar Ståhlberg Nordegren som lämnat läkaryrket för att satsa på en app som ska minska matsvinnet. nbsp;

– Vägen till att hitta det man vill göra kan vara krokig. Jag tror att det kan vara nyttigt för oss och andra studenter att veta att bara för man pluggar en sak, behöver man inte stanna i det, säger Åsa Brengdahl, som läser samhällsvetarprogrammet med inriktning media och kommunikation.

Tanken med podden är att den ska vara bred, lyfta olika typer av entreprenörers historier och bjuda på tips som studenter och lyssnare kan ta till sig. De menar att det är viktigt att inte bara sikta in sig på de mest kända entreprenörerna.

– Det är ju bra om det är någon som precis tagit sig ut på arbetsmarknaden också. Med de största och mest framgångsrika kan glappet mellan lyssnarna och gästen bli för stort, säger Åsa Brengdahl.


Annons

Annons

Lyssna?

EA podden görs genom den studentdriva entreprenörsföreningen Entrepreneurs Academy. Du hittar EA podden på iTunes, Podcaster eller Soundcloud. Klippare är Joel Melander.

Läs mer

2020-02-20 10:57
Två läkarstudenter misstänks ha fuskat genom att skriva upp varandras namn vid obligatoriska moment där bara en av dem…
2020-02-20 10:24
Vem vill du se som Uppsala universitets nya rektor? Fram till måndag 24 februari kan studenter och anställda nominera…
2020-02-19 11:55
”Ifrågasatt kvalitet” – så lyder betyget för de ämnen som granskats i UKÄ:s utvärdering av ämneslärarutbildningarna vid…