Debatt i full gång. Från vänster: Moderator Tobias Hamfelt, Pontus Valdemarsson (VSF), Amanda Tedenljung (Fi Studenter), Max Stenberg (S-studenter), Ludvig Lundgren (AFK) samt Markus Marttila (UUS).
Foto: Sanna Svanström

Organisation i centrum på gemytlig debatt


På måndagskvällen samlades representanter för de fem partier som går att rösta på i det pågående kårvalet för en debatt i Humanistiska Sektionens regi. Stämningen var god och i fokus låg frågan om Uppsala studentkårs organisation.

Kaffet står på plats utanför Humanistiska teatern och flera besökare balanserar sina plastkoppar in genom dörren och ser sig om efter en bra plats att sitta. Tobias Hamfelt, en av initiativtagarna till debatten och kvällens moderator, skannar av publiken med blicken. Först hade sektionen bara tänkt bjuda in representanterna för partierna till ett möte för deras medlemmar, men det slutade med ett öppet evenemang i den pampiga teatern.

– Vi insåg att vi ville att fler än våra medlemmar skulle ha chans att ta del av det partierna vill säga. Vi trodde också att ett debattformat kunde locka fler att komma, säger Tobias Hamfelt.

Ett femtiotal personer har trotsat regnet för att komma till debatten, där representanterna Pontus Valdemarsson (Vänsterns studentförbund), Amanda Tedenljung (Fi Studenter), Max Stenberg (S-studenter), Ludvig Lundgren (Allians för kåren) samt Markus Marttila (Uppsala univeristets studenter) medverkar.

Efter en något trevande inledning där de närvarande är mer eller mindre överens om kårens uppgift – att värna studenternas intresse – är det på frågan hur arbetet ska genomföras som det bränner till inne i Humanistiska teatern. En väntad splittring uppstår mellan de regerande rödrosa partierna och Allians för kåren och Uppsala universitets studenter, där de senare debatterade för en förändring av nuvarande system. Markus Marttila från UUS kallar upprepade gånger den partipolitiska representationen i kårfullmäktige för ett ”instegshinder”. Hans parti förespråkar istället en reformation av systemet där det är de olika sektionerna som representeras i fullmäktige.

– nbsp;Vi vill ha en lägre tröskel för engagemang och ser partipolitik som en söndrande kraft i det här sammanhanget, säger Markus Martilla.

– Det blir mer representativt att det är personer från sektionerna i fullmäktige – nbsp;det är just nu ett för partipolitiskt system, fyller Ludvig Lundgren från Allians för kåren i.

Han framhåller det partipolitiska formatet som en av anledningarna till att kåren tappat ett stort medlemsantal.

Amanda Tedenljung från Fi Studenter håller inte med. nbsp;

– nbsp;Vi behöver få studenter att förstå att vi ka driva de här frågorna och politik öppnar upp möjligheten för studenter att påverka. Dessutom finns det partipolitiska personer i de olika sektionerna så de blir ändå representerade i fullmäktige, säger hon.

En fråga som får stort utrymme i debatten är den om psykisk ohälsa, något som Allians för kåren tidigare har beskrivit som en hjärtefråga i detta val.

– Det är viktigt med arbetsmiljöfrågor och att det ska finnas kunskap om hur universitetet kan ingripa när någon mår dåligt, säger Ludvig Lundgren, AFK.

Partierna är överens om vikten av att ta tag i detta problem, som de upplever har blivit större de senaste åren.

– nbsp;Vi vill arbeta proaktivt för en bra studiemiljö och studieteknik och för lättare kontakt med vårdande instanser, säger Fi Studenternas Amanda Tedenljung.

Andra insatser som tas upp är kartläggning av behov, ökade resurser till studenthälsan och bättre samordning mellan kommun, region och universitet.

Moderatorn Tobias Hamfelt passar också på att fråga hur partierna vill arbeta för studenterna på Engelska Parken. De medverkande är rörande överens om att de på olika sätt vill stärka institutionens ställning, bland annat genom ökade ekonomiska resurser.

– Varför är det så få lärartimmar på humanistiska program? För att det inte finns pengar, säger Max Stenberg, S-studenter.

VFS:s Pontus Valdemarsson vill se ett utökat arbete med fakultetens rekrytering.

– För oss är det viktigt att de humanistiska utbildningarna breddar sin rekrytering och välkomnar alla.

När publiken släpps in för att ställa frågor är det flera i församlingen som vill ställa de deltagande mot väggen. Någon undrar hur UUS ser på sin bristande uppslutning på fullmäktige, något som Ergo tidigare har rapporterat om.

– nbsp;Det har skett ett generationsskifte i partiet, något som är en faktor till den dåliga närvaron, svarar Markus Marttila och fortsätter:

– nbsp;Men jag är en av de som har kommit in ny i partiet och vi ser att det kommer bli bättre framöver. nbsp;

En annan fråga från publiken handlar om det är rimligt med ett partipolitiskt kårsystem när det finns undersökningar som visar att det generellt finns mindre intresse för politik och föreningsengagemang i samhället. Det tycker S-studenternas Max Stenberg:

– nbsp;Idag är folk mer engagerade i sakfrågor än i partipolitik, men det gör att vi kanske kan fånga upp några av dessa i vårt arbete.

När debatten är över och kaffet uppdrucket kan man konstatera att det hela blev en lugn tillställning. nbsp; De medverkande höll både taltider och en saklig ton – ett föredöme i valtider som dessa.

Hur det går i kårvalet beräknas kunna avslöjas lördagen den 21 april (röstningen stänger 20.00).


Annons

Annons

Läs mer

2024-10-04 08:35
I samband med att höstterminen dragit igång så har även demonstrationerna i förmån för Gaza fortsatt i och omkring…
2024-10-01 09:30
Oktober betyder jubileumsmånad för Tidningen Ergo!
2024-09-23 12:38
I somras fattade regeringen beslut om nya löner för myndighetschefer och därmed rektorer på landets universitet och…