Annons
Den åtalade forskaren nekar till anklagelserna.
Foto: Wikimedia commons

Forskare åtalas för företagsspioneri och dataintrång


En 65-årig forskare som tidigare varit anställd vid Uppsala universitet, och parallellt arbetat på ett läkemedelsföretag, anklagas för att ha stulit företagshemligheter. Läkemedelsföretaget kräver nu mannen på 39 miljoner kronor i skadestånd.

Enligt läkemedelsföretaget ska forskaren ha tagit med sig hemliga uppgifter från arbetsplatsen efter en konflikt som gjorde att mannen lämnade företaget för cirka två år sedan, skriver Uppsalatidningen. Uppgifterna ska bestå av patientdata som visar hur ny behandling och medicin fungerar. Läkemedelsföretaget menar att värdet av materialet uppgår till över 200 miljoner kronor och kommer därför yrka på ett skadestånd på 39 miljoner i den kommande rättegången mot forskaren.

Den anklagade mannen har erkänt att han laddat hem uppgifterna, men menar att han har rätt till informationen han har tagit del av. Han tillbakavisar också att han ska ha försökt sälja uppgifterna till konkurrenter till läkemedelsföretaget.

Uppsala universitet vill inte kommentera fallet i nuläget, skriver Uppsalatidningen.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…