Annons
Annons
Nu tickar dagarna ner mot sista april.
Foto: Sanna Svanström

Nedräkningen har börjat


Efter en viss försening är den nu på plats – nedräkningsklockan på Carolinas fasad.

Nu kan den som vill hålla koll på när mösspåtagningen börjar bara slänga ett öga ovanför ingången till Carolina Rediviva. Vid lunchtid på onsdagen, fem dagar innan valborg brakar loss, var nämligen den något försenade klockan på plats på balkongen.

När tiden tickat hela vägen ner är det dags för de tusentals studenter som samlats i Carolinabacken att tillsammans med universitetets rektor ta på sig sina studentmössor och hälsa våren välkommen. Men Ergo misstänker att många räknar ner till ungefär fredag eftermiddag med tanke på sista aprils förmnämeliga placering på en måndag – som gör att valborgsfirandet beräknas gästas av den största mängden personer på flera år.


Annons

Annons

Mösspåtagning

Sedan 1955 är det tradition att mösspåtagningen på Uppsala universitet sker klockan 15.00 på valborgsmässoafton i Carolinabacken. Det var rektorn Torgny T. Segerstedt som startade den nuvarande traditionen där rektorn från balkongen vinkar till publiken med sin studentmössa för att de samlade sedan tar på sig dem tillsammans för att förkunna vårens intåg.

Mösspåtagning finns även på Lunds, Linköpings och Göteborgs universitet samt Chalmers, men i olika utföranden.

Läs mer

2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…
2024-06-07 09:03
Stockholms universitets studentkårs tidning Studietid går i graven - för andra gången. Detta efter ett beslut inom…