Annons
Annons
Glada miner när Morgonpasset i P3 besökte GH.
Foto: Sanna Svanström

GH värd för radiohäng


När radioprogrammet Morgonpasset i P3 gav sig ut på landets vägar för en road trip var Uppsala första destination. På måndagsmorgonen fylldes GH:s trädgård med morgonpigga morning-bitches.

Runt om i GH:s grönskande trädgård sitter människor vända mot den lilla scenen där Morgonpasset slagit upp sin studio för dagen. Klockan närmar sig halv tio och programledarna David Druid, Hanna Hellquist och Victor Linnér pratar om Gamla Uppsala med arkeologen och vetenskapsjournalisten Kristina Ekero Eriksson. Tidigare under dagen har de bland annat fått testa på svärdsvingande i rustning med gruppen Medievel Armord Combat och fått besök av komikern och uppsalasonen Simon Garshasebi. Allt medan fyrtiotalet ”morning-bitches” – programmets eget namn för sina lyssnare – sitter runt om i trädgården, sippande på kaffe och avslappnat lyssnande på diskussioner om ämnet för stunden. Men hur hamnade P3s morgonshow egentligen på GH:s bakgård?

– Det dök upp i flödet att de sökte någonstans att vara i Uppsala så jag bjöd in dem hit, säger Henrik Klarén som själv är aktiv på GH. Han tar igen sig i skuggan av GH:s hus som han var uppe och låste upp för redaktionen redan vid femsnåret för att allt skulle hinna göras klart till sändningens början vid halv sju-tiden.

– nbsp;Jag blev inte förvånad när de nappade, jag har jobbat med radio förut och förstod att huset och trädgården kunde passa bra – och huset står ju ändå tomt den här tiden på dygnet, säger han.

– Det är en kul grej att få vara värd för ett radioprogram med 100-tusentals lyssnare.

GH:s förstakurator Sara Taxén håller med.

– nbsp;Det är en rolig chans att uppmärksamma nationslivet. Och vi får visa upp vår fina trädgård

Förutom den tidiga morgonen har nationen inte behövt förbereda så mycket, säger hon.

– nbsp;Men vi fick städa ordentligt efter vårbalen vi hade i helgen – och koka en massa kaffe.

Solen skiner över GH:s trädgård och flera av de som lyssnar har varit där ända sedan tidig morgon. Det är en hel del studenter på plats förstår man av diskussioner om tentor och lektioner (”jag måste faktiskt gå till föreläsningen nu ” utbrister någon i en låtpaus, men övertalas av en kompis att stanna kvar en stund till).

Morgonpassets programledare David Druid är född och uppvuxen i Uppsala och tycker att hans hemstad har levererat.

– Det var roligt att det kom så mycket folk. Jag tror det är mycket tack vare de nationsaktiva, de är så roddiga från nationslivet. Sen är det roligt att få uppmärksamma Uppsala som studentstad mot Lund – nbsp;där slår vi inte tillbaka tillräckligt. I det fallet förespråkar jag mer hat, säger han.

Han har själv ingen erfarenhet av universitetsvärlden, men det betyder inte att det är första gången han är på nation.

– Man har ju plankat in en hel del. Jag vet att jag en gång smet in genom ingången där och sen upp på en fest på övervåningen, säger han och pekar upp mot GH:s övervåning.

Kollegan Victor Linnér håller med om att Uppsala slutit väl upp under morgonen och att staden lagt ribban för resten av turnén, som imorgon fortsätter vidare mot Norrköping. nbsp;

– Vi trodde inte det skulle komma så mycket folk, men Uppsala levererade. Platsen, publiken, stämningen… Nu sätter Uppsala lite press på de andra städerna, säger Victor Linnér.


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?