Annons
Annons
Så här kommer solpanelerna att placeras på husen enligt nuvarande plan.
Foto: Ritning: Gridcon AB

Solen ska ge Flogsta kraft


En stor solcellsanläggning planeras i Flogsta höghus. Om planerna går i lås beräknas en del av elförsörjningen att komma från solenergi nästa år.

Idag köper bostadsföretaget Heimstaden in vattenkraft för att försörja sina tolv hus på Sernanders väg med el. Drift-och teknikchef Patrik Nilsson säger att man har tittat på möjligheter att producera el själva.

– Nu har vi fått till ett förslag. Tanken är att tio av husen ska få solceller, samtliga på taken och tre även på fasaderna.Heimstaden har sedan tidigare mindre solcellsanläggningar i andra områden men den som planeras i Flogsta kommer att bli deras i särklass största. Flogsta står för fem procent av den totala elförbrukningen inom Heimstaden.

– Vi har bostäder på nbsp; drygt 20 orter i Sverige, så det är en stor andel. Därför kommer det att göra skillnad, säger Patrik Nilsson.

Solcellsanläggningen kommer inte att innebära att höghusen blir självförsörjande på el. Man räknar med att med solenergi kunna producera 180 000 kilowattimmar, vilket utgör ungefär fem till tio procent av den totala elförbrukningen. Det kommer heller inte att minska elkostnaderna.

– Man sparar inte pengar på solceller med en gång. Vi tänker på miljön i första hand, säger Patrik Nilsson.

Tidigare i maj bjöd Heimstaden in hyresgästerna till en workshop för att samla in tankar nbsp; om hur man kan göra bostadsområdet mer hållbart. Ett syfte med solcellsanläggningen är enligt Patrik Nilsson att använda elen för att erbjuda fler miljösmarta produkter till de boende i området.

– Det var inte så många som kom på workshopen, men det blev en trevlig träff. Det pratades mycket kring transport, vilket för studenter främst handlar om cyklar. Med hjälp av solcellerna hoppas vi kunna hyra ut eldrivna cyklar, , säger han.

Förutsatt att kommunen beviljar bygglov räknar Heimstaden med att påbörja installationen vid slutet av 2018. Det skulle innebära att anläggningen tas i bruk i början av nästa år.
– Kommunen har varit positiva. De har uttryckt att de vill att solcellerna på fasaderna ska vara vita, det är främst dem man kommer att se, säger Patrik Nilsson.
Solcellsanläggningen kommer inte att påverka bostädernas hyra.
– Den finansieras med Heimstadens egna pengar. Hyran ska inte höjas på grund av detta, säger Patrik Nilsson.


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…