Annons
Annons
Hussyrsan är vanligt förekommande i den svenska naturen, och snart kanske även i de svenska köken.
Foto: Wikimedia commons/ David J. Stang

Utsökt med syrsor?


Skulle du kunna tänka dig att äta insekter? Forskare vid SLU arbetar i ett projekt som kan leda till att det inom en snar framtid ligger hussyrsor på din tallrik.

Hur vi ska äta för att motverka klimatförändringar och rädda den biologiska mångfalden är en ständigt aktuell fråga. Vid vårt närmsta grannuniversitet, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), drivs för närvarande projektet Äta insekter – en smaklig lösning på dagens globala problem. Forskare föder upp hussyrsor, som är naturligt förekommande i Sverige. Inom en snar framtid kan de komma att erbjudas som livsmedel.

– Om jordens befolkning förväntas öka måste vi bli effektivare och smartare med hur vi använder resurserna. Om alla ska äta rött kött, mjölkprodukter och bacon, då räcker inte resurserna till, säger Anna Jansson, professor vid SLU till Universitetsläraren.

Eftersom livsmedelshygien är ett outforskat område vad gäller insekter på tallriken är syrsor ännu inte godkända att sälja som livsmedel i Sverige. Anna Jansson intygar dock att det inte är något fel på smaken. Hon har nyligen ätit en trerätters meny med insekter på en båtresa från Finland, där det är tillåtet.

– Maten var utsökt Insekterna var mer som lull-lull på sidan och tanken var att man skulle kunna bli mätt även om man ångrade sig och ville peta bort insekterna, säger Anna Jansson till Universitetsläraren.


Annons

Annons

Läs mer

2021-10-14 12:33
Den stora ökningen av antalet fall i disciplinnämnden har fått UU att prova nya metoder. Nu har man tagit fram en fusk-…
2021-10-12 15:33
Den äldre juriststudent som bott på Rackarberget sedan 2012, men inte kunnat uppvisa några studieresultat sedan 2013…
2021-10-11 15:35
Ska man dömas för fusk även om man inte känner till vad det får konsekvenser? Ja, det menar både Uppsala universitets…