Annons
Annons
Korridorsboendet i Flogsta är snart ett minne blott.
Foto: Ergos arkiv

Studentrum ska bli lägenheter


Höghusen på Sernanders väg står inför förändringar. I början av nästa år räknar Heimstaden med att påbörja omvandlingen till lägenheter.

Det kommer att hända saker i Flogsta höghus. I våras skrev Ergo om hyresvärden Heimstadens planer på att installera en solcellsanläggning. I dagsläget har man fått bygglov för solceller på tio av taken.

– Vi har också tänkt ha solceller på tre husfasader, och inväntar nu definitivt bygglov, säger Peter Lindmark, fastighetschef på Heimstaden i region Mälardalen.

Flogsta höghus står också inför en omfattande upprustning av samtliga bostäder, som kommer att innebära att korridorsrummen omvandlas till små lägenheter. Till skillnad mot vad som tidigare har uppgetts från Heimstadens sida kommer bostäderna dock även efter ombyggnation att vara reserverade för studenter.

– Vi vill erbjuda en annan typ av boende, vi känner att korridorer är omodernt. Många tycker förstås fortfarande att det är okej, men det är en helt annan upplevelse att bo i lägenhet, menar Peter Lindmark.

Ombyggnation brukar innebära höjda hyror. Så även i detta fall.

– Hyrorna kommer att höjas litegrann, vi kan inte säga i dagsläget hur mycket, säger Peter Lindmark.

Inga hyresgäster kommer att behöva evakueras eller sägas upp på grund av ombyggnationen. Heimstaden planerar att bygga om ett hus i taget, och börja med de rum som blivit tomma. Eftersom även de gemensamma ytorna i korridorerna ska byggas om kommer lägenheterna bli något fler än de befintliga studentrummen.

– Vi hoppas kunna sätta igång i början av 2019. Hur lång tid det kommer att ta kan vi inte säga nu, utan vi vet förhoppningsvis mer när vi är klara med det första huset, säger Peter Lindmark.

Vid Hyresgästföreningen Flogsta höghus (HFH) årsmöte 16 oktober kommer Heimstaden att vara på plats för att informera och svara på frågor om de förändringar som är att vänta.


Annons

Annons

Läs mer

2021-09-16 17:12
Såväl studenternas psykiska hälsa som deras kännedom om Studenthälsan har fått sig en törn under de snart ett och ett…
2021-09-16 15:31
Svensk Kollektivtrafik har avslutat sitt samverkansavtal med Studentkortet vilket innebär att Studentkortet inte längre…
2021-09-09 14:54
Räntekostnaderna för CSN-lån kan öka med upp till 1650 kronor per år, enligt ett nytt förslag från regeringen. Tanken är…