Annons
Annons
Triangeln. I och med ett nytt regelverk kan man inte längre hyra bostad via nationer som deltidsstuderande, med få undantag.
Foto: Sigrid Asker

Svårt att få bostad som deltidsstuderande


De flesta nationsbostadsstiftelser kräver numera att deras hyresgäster ska vara registrerade på minst 30 högskolepoäng per termin. Syftet är att undvika att personer som avslutat sina studier bor kvar.

Studenten Jonatan, som egentligen heter något annat, och hans partner vill flytta ihop. När de såg över möjligheten att hitta en gemensam bostad insåg de att de skulle bli svårt. De har inte råd med en vanlig lägenhet eftersom ingen av dem jobbar heltid och hoppades därför kunna få bostad via Norrlands nation.

– Det är inte möjligt med de nya reglerna eftersom ingen av oss pluggar 100 procent. Tidigare räckte det med 50 procent, säger Jonatan.

Javiera Tinoco, förvaltare på Norrlandsgårdarna, bekräftar att reglerna ändrades i början av 2018. Flertalet nationer gick ihop om att fatta det beslutet.

– Vi vill få folk att flytta när de har studerat klart. För många går det att plugga 15 hp per termin samtidigt som de jobbar. Vårt uppdrag är att hyra ut till aktiva studenter, säger Javiera Tinoco.

Enligt de nya reglerna ska man vara registrerad på 30 högskolepoäng per termin, det vill säga heltidsstudier. Det finns också ett krav på att ta 75 procent av högskolepoängen.

– Sedan är det så att om man missar en tenta är vi inte omöjliga. Det brukar gå att hitta en lösning om man pratar med oss, säger Javiera Tinoco.

En hyresgäst som inte kan studera på grund av sjukdom bör se till att skaffa ett sjukintyg. I sådana fall har man rätt att bo kvar. Det går i dagsläget inte att som student vara sjukskriven på deltid, men enligt Javiera Tinoco går det att hitta lösningar i fall där en hyresgäst inte orkar plugga på heltid.

– Däremot får man inte bo kvar om man tar studieuppehåll för att jobba, säger hon.

I dagsläget har flertalet nationsbostadsstiftelser infört heltidskrav. Kalmar nation och Uplands nation har ännu inte fattat ett sådant beslut, men Javiera Tinocos förhoppning att det snart blir aktuellt.

– Vi vill att alla ska gå den vägen.

De som har kontrakt skrivna före 2018 omfattas inte av kravet på heltidsstudier och får alltså bo kvar även om de inte är heltidsstuderande.

Även Studentstaden kräver att hyresgästerna studerar på heltid. Hos Heimstaden är kravet för att hyra studentbostad däremot en studietakt på 50 procent. När det gäller andrahandsuthyrning via bostadsportalen Studentboet är det upp till uthyraren att avgöra vem hen vill hyra ut till.


Annons

Annons

Läs mer

2020-08-06 13:30
Trots att kraven på distansundervisning lyftes i juni kommer långt ifrån alla utbildningar vid Uppsala universitet…
2020-08-06 10:57
Rekordmånga nya studenter har antagits till Uppsala universitet i höst vilket öppnar upp för frågan: kommer det över…
2020-08-05 11:54
Bättre sent än aldrig – nu har 96-åriga Giuseppe Paternò tagit examen i historia och filosofi.