Annons
Annons
Joakim Holmlund laddar för Birkarlarenneth. Skirat smör lär vara ett vinnande koncept.
Foto: Sigrid Asker

Nu laddar de med skirat smör


Vasaloppet måste ställas in om snön inte räcker till. Birkarlarenneth går utmärkt att genomföra i lera, även om så inte tycks bli fallet i år.

Skidorna Joakim Holmlund håller i ser ut att ha ungefär lika många år på nacken som tävlingen Birkaralrenneth.

– Den hölls första gången 1955. Hembygdsföreningen Birkarlarna vid Norrlands nation ville göra en studentikos grej av sitt skidintresse. Förr var skidor det dominerande färdmedlet i Norrland, säger Joakim Holmlund som är ordförande i föreningen och nu ska arrangera Birkarlarenneth.

Birkarlarnas verksamhet kretsar kring Norr-och Västerbottens kulturella och kulinariska traditioner. Man behöver dock inte komma därifrån för att bli medlem, så länge man är man det vill säga.

– I Birkarlarenneth kan däremot alla föreningar på Norrlands ställa upp. I år har åtta lag anmält sig, säger Joakim Holmlund.

Den som vill delta i tävlingen behöver inte tillbringa överdrivet mycket tid i skidspåret. Faktum är att man inte ens behöver kunna åka skidor för att klara sig bra i Birkarlarenneth.

– Förr var det mer av en skidtävling, nu handlar det om att ta sig igenom en hinderbana med soffor, agilitytunnlar och bildäck. Varje lag måste ha minst en skida med sig, säger Joakim Holmlund.

Säkraste sättet att vinna är helt enkelt att vara medlem i Birkarlarna. Föreningen har tagit hem segern varje år utom första.

– Andrapriset är dock också väldigt värdefullt och det kan vem som helst få, säger Joakim Holmlund.

I år ser väderprognosen lovande ut för en skidtävling. Joakim Holmlund är nöjd med att Birkarlarenneth för första gången på flera år verkar kunna genomföras i snö. Tävlingen ställs dock inte in om det är slask eller barmark.

– Lera är svårare att ta sig fram i än snö, så det blir en större utmaning bara, säger Joakim Holmlund.

Inför tävlingen uppmanas Birkarlarnas lag att dricka skirat smör, då tyngd säga vara en viktig segerfaktor. Joakim Holmlund är inte särskilt nervös inför tävlingen.

– Det brukar vara karnevalsstämning, folk är glada. Efteråt blir det bastu och sedan bankett, säger han.

Birkarlarenneth äger rum på Studentvägen 26 januari.


Annons

Annons

Läs mer

2020-08-06 13:30
Trots att kraven på distansundervisning lyftes i juni kommer långt ifrån alla utbildningar vid Uppsala universitet…
2020-08-06 10:57
Rekordmånga nya studenter har antagits till Uppsala universitet i höst vilket öppnar upp för frågan: kommer det över…
2020-08-05 11:54
Bättre sent än aldrig – nu har 96-åriga Giuseppe Paternò tagit examen i historia och filosofi.