Annons
Annons
Observatoriet kan få kraftigt höjda hyror om avgäldsregleringen går igenom.
Foto: Hanna Strandberg

Observatoriet inte en fråga för konsistoriet


Konsistoriet kommer inte att behandla skrivelserna om avgäldsregleringen vid Observatoriet under onsdagens möte. Som skäl uppges att hyressättning för specifika bostäder inte är ett formellt ansvar för universitetet.

Tre olika skrivelser har inkommit till konsistoriet, Uppsala universitets styrelse, beträffande den avgäldsreglering som Uppsala Akademiförvaltning begär för tomten där studentbostäderna vid Ekonomikum ligger. En kommer från byggherrarna bakom bostadsområdet Observatoriet, det vill säga Studentstaden och fem nationer, en från kårsamverkan och doktorandnämnden vid Uppsala universitet och en från nationernas inspektorer. Ärendet kommer dock inte att hanteras av konsistoriet.

– Frågan är inte ett formellt ansvar för Uppsala universitet utan hanteras av Uppsala Akademiförvaltning. Därför varken kan eller bör universitetet eller dess styrelse blanda sig i frågor om hyressättningen för specifika bostäder, säger Uppsala universitets presschef Anneli Waara.

Anledningen till att avgäldsregleringen ifrågasätts starkt är att den skulle innebära kraftiga hyreshöjningar. Anneli Waara medger att det är av största intresse för universitetet att studenter hittar lämpligt boende.

– Mer generellt driver universitetet i olika sammanhang frågan om behovet av prisvärda bostäder för studenter, säger hon.


Annons

Annons

Läs mer

2020-02-20 10:57
Två läkarstudenter misstänks ha fuskat genom att skriva upp varandras namn vid obligatoriska moment där bara en av dem…
2020-02-20 10:24
Vem vill du se som Uppsala universitets nya rektor? Fram till måndag 24 februari kan studenter och anställda nominera…
2020-02-19 11:55
”Ifrågasatt kvalitet” – så lyder betyget för de ämnen som granskats i UKÄ:s utvärdering av ämneslärarutbildningarna vid…