Annons
Annons
Professor Regina Rini ifrågasätter debatter i sociala medier.
Foto: Printscreen: Sigrid Asker

Tråkiga debattörer kan vara lösningen


Demokrati och sociala medier passar inte alltid varandra som handen i handsken. Regina Rini, forskare i filosofi, vill ha diskussion om hur vi kan undvika aggression på internet.

”Social media and democracy are incompatible – now what?” var rubriken för ett seminarium i London. Talaren Regina Rini, professor i filosofi vid York University, menar att sociala medier har gjort politisk debatt till underhållning, något man ägnar sig åt främst för att undvika tristess.

Times Higher Education (THE) ställer henne frågan vilken roll universiteten har i att uppmuntra studenter till ett produktivt engagemang i samtidens samhällsfrågor. Regina Rini svarar att hon brukar råda sina egna studenter att inte ha sociala medier som Facebook på sina telefoner.

– Tillgängligheten, att det är så lätt att använda telefonen för att slippa ha tråkigt, driver lätt igång konflikter. nbsp; Folk går in i debatter för att slippa ha tråkigt, säger hon till THE.

I undervisningen läggs enligt Regina Rini ofta för mycket fokus på formaliteter kring argumentation, och för lite på sociala kontexter. Det menar hon kan vara kontraproduktivt.

– Allt du får blir en hög med arga männsikor som citerar Wikipedia för att bevisa att andra har fel, säger Regina Rini till THE.

Trots sin kritik mot sociala medier undviker inte Regina Rini dem helt. Hon är dock inriktad på att inte skapa konflikter.

– Jag försöker vara så artig som möjligt, och upprepade gånger be folk att klargöra sina synpunkter. Jag vill att det ska vara tråkigt att argumentera med mig. På det sättet blir det bara personer som verkligen bryr sig om ämnet som håller ut, säger hon till THE.


Annons

Annons

Läs mer

2020-02-20 10:57
Två läkarstudenter misstänks ha fuskat genom att skriva upp varandras namn vid obligatoriska moment där bara en av dem…
2020-02-20 10:24
Vem vill du se som Uppsala universitets nya rektor? Fram till måndag 24 februari kan studenter och anställda nominera…
2020-02-19 11:55
”Ifrågasatt kvalitet” – så lyder betyget för de ämnen som granskats i UKÄ:s utvärdering av ämneslärarutbildningarna vid…