Minister lunchade med engagerade studenter
Hon såg unga som klimatstrejkade på vägen hit, berättar Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, när hon slår sig ned vid långbordet på Stationen.
– Det är jättekul att få träffa er. Tidigare var jag ordförande i miljö-och jordbruksutskottet, så här vävs mina intressen ihop, säger ministern glatt till de fem representanterna för föreningen Klimatstudenterna, som har arrangerat dagens lunchmöte.
Klimatstudenterna grundades i samband med klimattoppmötet i Paris. Syftet är att hjälpa lärosätena att minska sina utsläpp i linje med klimatforskningen. För att nå Parisavtalets mål måste koldioxidutsläppen halveras inom fyra år. Rosmarie Sundström, agronomstuderande på SLU, är initiativtagare till Klimatstudenterna.
– Jag hade enorm klimatångest innan jag började engagera mig. För att stå ut är man tvungen att göra något, säger hon.
Runt bordet sitter även representanter för Uppsala universitet, SLU och kommunfullmäktige. Under presentationsrundan serveras en maten – portabello – och Klimatstudenterna börjar ställa frågor till ministern. Elin Johnson undrar när regeringen tänker revidera klimatlagen så att den blir i linje med vad forskningen säger om Parisavtalets 1,5-gradersmål.
– Idag står det att den har grund i forskning. Jag är stolt över att sju partier lyckades komma överens om världens mest ambitiösa klimatmål. Jag är medveten om att vi på sätt och vis borde ha varit ännu tuffare men då tror jag inte att det hade gått att komma överens. Vi gillar demokrati, att man får välja, men det gör det ju lite svårare att fatta beslut. Ekonomi är också politik, och lagen säger inte att den måste vara i linje med forskningen, säger Matilda Ernkrans.
Ministern påpekar samtidigt att hon tycker det är jättebra att Klimatstudenterna driver en hårdare linje än vad hon som statsråd har möjlighet att göra.
– Vi måste få igenom en överenskommelse med sju partier. Ni är Klimatstudenterna – ni får driva på
Flygresor inom akademin väcker mycket engagemang runt bordet. Nora Sverredal uttrycker att regeringen borde se till så att internationalisering inte ställs emot hållbar utveckling. Också här måste ministern påtala att det finns gränser för vilka krav regeringen kan ställa på myndigheter.
– Universitetet är en internationell miljö, så det är svårt. Men hela samhället måste ta ett gemensamt ansvar att titta på hållbart resande. Universitet skulle också kunna jobba mer med resefria möten, säger Matilda Ernkrans.
När mötet ska knytas samman konstaterar hon att politikerna har ett stort ansvar i att visa på lärosätenas hållbarhetsansvar.
– Vi kommer aldrig att kunna låta likadant som ni, men er retorik behövs. Med er får jag hopp, säger Matilda Ernkrans.
Efter lunchen är det dags för gruppen att ansluta sig till Uppsalas klimatstrejkare. Nora Sverredal, som läser kandidatprogrammet i matematik vid Uppsala universitet, är på det stora hela nöjd. Under lunchen berättade hon om sin klimatångest och känslan att hon borde lägga alla energi på klimatengagemang istället för att plugga, varpå ministern tyckte att hon borde göra båda sakerna.
– Det var bra, ministern lyssnade verkligen på oss och verkar ha samma driv. Men det är samtidigt frustrerande att allt går så långsamt i politiken. Vi har bara några år på oss att vända utvecklingen innan det är för sent, säger Nora Sverredal.