Annons
Annons
Yaee Oviedo och Adam Alvinge som Jon Snow respektive Patchface.
Foto: Sigrid Asker

Nu kommer vintern till Gotlands


Väntan är snart över för otåliga ”Game of Thrones”-fans. Redan innan säsong åtta har premiär kommer Gotlands nation att bli Winterfell för en kväll. Ergo har träffat hjärnorna bakom lördagens ”Game of Thrones”-gasque.

Två gestalter i fårskinnsmantlar kliver in i biblioteket på Gotlands nation. På bordet i mitten har samtliga utgivna delar av George R.R. Martins bokserie ställts upp.

– Gasquen kommer att introduceras genom att Jon Snow återuppstår. Yaee är Jon Snow, säger Adam Alvinge och nickar mot förstekuratorn.

– Det blir en del av mitt välkomsttal, säger Yaee Oviedo.

Själv ska han föreställa Patchface, Stannis Baratheons hovnarr som inte förekommer i tv-serien utan bara i böckerna.

Att Gotlands nation arrangerar gasque med ”Game of Thrones”-tema två dagar före premiären av seriens åttonde och sista säsong är lika mycket ett sammanträffande som att kylan återvänt och får en att tänka på huset Starks valspråk Winter is coming . Förra terminen hade de en medeltidsgasque som blev uppskattad och man spann helt enkelt vidare på det konceptet.

– Den medeltida stämningen kommer att vara central även här. Vi kommer inte att använda någon el på gasquen, förutom i köket, bara levande ljus, säger Adam Alvinge.

Exakt vad som händer under kvällen vill de förstås inte avslöja, och själva temat antyder att gästerna kommer att bli överraskade. Alla som sett ”Game of Thrones” vet att ingen går säker. Bland annat utlovas en ”trial by combat” och Sansas citrontårta till efterrätt.

– Samtidigt är det en vanlig gasque och den kommer att bli väldigt gotländsk. Medeltidsveckan är ju en stor happening på Gotland och det kommer att bjudas på gotländskt öl, säger Adam Alvinge.

Fårskinnen de bär är också snarare en blinkning mot ön i Östersjön än mot Westeros. ”The Night´s Watch” kallas här ”The Lamb´s Watch”. Alla andra nationer, eller ”hus” som de kallas under kvällen som ska utspela sig i familjens Starks fäste Winterfell, är inbjudna.

– Vi har designat standar åt alla hus, inspirerade av serien. Smålands blir förstås en blinkning till Lannisters, de som sitter på pengarna, säger Yaee Oviedo.

Båda ser fram emot lördagens gasque, kanske nästan lika mycket som de ser fram emot säsong åtta.


Annons

Annons

Läs mer

2019-11-19 14:39
Carl Johan Casten Carlberg engagerar sig för nyanlända ingenjörer. Det är bland annat för sin roll i föreningen…
2019-11-18 15:21
I ett år har Flogsta vårdcentral stått tom. Nu planerar fastighetsägaren att göra om lokalerna till studentbostäder och…
2019-11-18 14:31
Sedan oktober har alla campus stängt nattetid. Skälet ska vara att lokalerna används som sovplats men studenter är…