Annons
Annons
Mannen ska bland annat ha gjort oönskade fysiska närmanden.
Foto: Illustration: Sandra Gunnarson

Arkitektstudent varnad efter sextrakasserier


Studenten ska bland annat ha gjort fysiska närmanden. De utsatta är kritiska till att han inte har blivit avstängd från utbildningen.

En manlig student på Arkitekturskolan vid KTH ska enligt sex anmälare ha utsatt flera kvinnliga kurskamrater för sexuella trakasserier. Det rör sig både om verbala trakasserier och oönskade fysiska närmanden. När personalen utredde ärendena uttryckte den anklagade ånger och har enligt vittnena slutat att trakassera dem. Flera av kvinnorna säger sig dock fortfarande otrygga i mannens närhet.

– I det här fallet vittnade alla om att de ansåg att trakasserierna och närmandena hade upphört efter att han blivit tillsagd. Vi bedömde att han förstått allvaret och slutat, och att en varning var en lämplig påföljd, säger Mikael Östling, prorektor vid KTH och ordförande i disciplinnämnden, till tidningen Arkitekten.

Kvinnorna som anmält mannen ville överklaga beslutet men enligt förvaltningslagen är det bara den som fått straffet som kan överklaga disciplinnämndens beslut.

– Jag trodde att Förvaltningsrätten skulle ta oss på allvar men vi fick våra förhoppningar kastade tillbaka rakt i ansiktet. Vi har ingen talerätt i ärendet. Det känns som att vi inte har något värde alls, säger en av kvinnorna till Arkitekten.


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…