Annons
Annons
Nora Sverredal brukar klimatstrejka på Forumtorget de flesta fredagar.
Foto: Sigrid Asker

”UU är inte ärliga mot sina egna forskare”


700 personer har skrivit under Klimatstudenternas namninsamling för att universitetet på allvar ska ta upp kampen mot klimathotet. Nora Sverredal har mejlat ledningen flera gånger för att få till ett möte men upplever att responsen varit dålig.

Fredag betyder klimatstrejk för många Uppsalabor. Idag är det främst skolelever i tonåren som skanderar slagord på Forumtorget men Nora Sverredal, matematikstuderande vid Uppsala universitet och aktiv i föreningen Klimatstudenterna, berättar att det ofta dyker upp människor i alla åldrar.

– Jag brukar vara här de flesta fredagar. Det var under förra valrörelsen jag på allvar började engagera mig för klimatet. Jag skulle fylla 18 och rösta för första gången, säger hon.

I november 2018 var Nora Sverredal med och grundade Klimatstudenterna, som nu finns vid 14 svenska lärosäten. Föreningen har bland annat tryckt på ministern för högre utbildning och forskning om att verka för att universitet och högskolor ska minska sina klimatutsläpp och fått igenom en motion i Uppsala studentkårs fullmäktige om att kåren ska verka för att universitetet ska halvera sina utsläpp på fyra år. Nu har de kontaktat universitetsledningen för att lämna in en namninsamling med 700 underskrifter.

– Det är inga orimliga krav på universitetet. Vi vill att de ska föra statistik över sina utsläpp, följa sin egen handlingsplan för klimatarbete samt halvera utsläppen de kommande fyra åren, säger Nora Sverredal.

Klimatstudenterna upplever att universitetsledningen inte har gett någon riktig respons. De har förslagit att förmedla kontakt med Kårsamverkan istället.

– Jag har skickat fyra mejl till universitetsledningen och fått ganska undvikande svar. nbsp; Det är ju nbsp;i första hand universitetet vi vill påverka, inte kårerna, säger Nora Sverredal.

På frågan om hur hon ser på universitetets klimatarbete svarar hon att det är ”under all kritik”.

– Vi måste halvera utsläppen enligt forskarna. Uppsala universitet är inte ärliga mot sig själva och sina egna forskare, säger Nora Sverredal.

Ergo kontaktar universitetsledning för en kommentar om dröjsmålet i Klimatstudenternas ärende. Presschef Anneli Waara svarar via mejl att ledningen har haft fullt upp inför promotionen och att kalendrarna är uppbokade från morgon kväll. Klimatstudenterna ska nu ha fått en inbjudan att träffa rektorsrådet Anna Rutgersson och kommunikationsdirektör Pernilla Björk en bit in i juni.


Annons

Annons

Läs mer

2021-10-14 12:33
Den stora ökningen av antalet fall i disciplinnämnden har fått UU att prova nya metoder. Nu har man tagit fram en fusk-…
2021-10-12 15:33
Den äldre juriststudent som bott på Rackarberget sedan 2012, men inte kunnat uppvisa några studieresultat sedan 2013…
2021-10-11 15:35
Ska man dömas för fusk även om man inte känner till vad det får konsekvenser? Ja, det menar både Uppsala universitets…