Annons
klimatstrejk
Anton Holm och Eva Schaefer från Klimatstudenterna under manifestationen på Forumtorget.
Foto: Foto: Sigrid Asker

"Det är dags nu"


27 september är en viktig dag för klimatrörelsen. En av alla som manifesterar på Forumtorget är Anton Holm, som precis har värvats till Klimatstudenterna.

För att vara sent i september är det nästan overkligt somrigt ute men det är inte för vädret utan för klimatet som folksamlingen på Forumtorget är större än vanligt. Skolstrejken för klimatet, varje fredag just här, är sedan länge etablerad i Uppsala men 27 september har av organisationerna Earth Strike och Fridays for Future utsetts till dagen då även vuxenvärlden uppmanas att strejka. Syndikalisternas universitetssektion gick förra veckan ut med ett varsel om strejk av denna anledning. För studenten Anton Holm, som står och håller i Klimatstudenternas plakat, är deltagandet mer spontant.

– Jag blev precis värvad av Klimatstudenterna, de stoppade mig när jag gick förbi och frågade om jag ville vara med, berättar han.

Att det gick så snabbt för Anton Holm att nappa beror dock på att frustrationen över klimatförändringarna och hur de hanteras har funnits med länge. Han läser civilingenjörsprogrammet i miljö-och vattenteknik och tycker att inte ens universitetet tar den egna klimatforskningen på allvar.

– Jag kände till Klimatstudenterna sedan innan och har sneglat på dem men inte tagit steget förrän nu. Om två veckor ska jag gå på mitt första möte, säger Anton Holm.

Att som idag synas med budskap om att hela samhället måste ställa om för att bromsa klimatförändringarna tycker han är en bra början.

– Det är dags nu. Vi måste agera, säger Anton Holm.

Klimatstudenterna grundades i samband med klimattoppmötet i Paris 2015 för att trycka på lärosätena om att de, liksom övriga samhället, måste halvera sina utsläpp inom kort för att nå Parisavtalets mål.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…