Damm
När Ergo besöker Jonathans korridorsrum i början av september ska en städare precis ha varit där. Alla ytplan, soffan, mattan och några kuddar är täckta av damm. Senare städas rummet ytterligare en gång, men Jonathan anser fortfarande inte att det blir rent.
Foto: Sandra Gunnarsson

Studenter drabbade av renoveringskaos


Byggdamm, olåsta dörrar och byggarbetare som klampar in utan att knacka – under renoveringen av badrummen i Kalmar nations korridorsrum har man inte tagit hänsyn till de boendes privatliv eller säkerhet, menar studenterna som drabbats.

Nästan alla ytor i rummet är täckta av damm när Ergo i hälsar på hos Jonathan som bor i ett av Kalmar nations korridorsrum som förvaltas av bostadsstiftelsen Bortom Bullret. Det är i början av september och en städare ska precis ha varit där. Soffan som är svart är gråfläckig av damm.

– Jag har astma och kommer inte att kunna använda de här möblerna. De är som gift för mig, säger Jonathan uppgivet.

Renoveringen av samtliga badrum i korridorsrummen startade i början av sommaren. Då byggarbetarna inte använde skyddande plast spred sig byggdammet i rummen. Jonathan som har astma var den enda som erbjöds ett evakueringsrum. De övriga fick bo kvar och dela på duschar i källaren under de tre månader som renoveringen pågick. Jonathan berättar att han även upptäckte att byggarbetarna arbetade i rummen utan att låsa efter sig när de gick hem för dagen.  

– Rummen lämnades öppna och jag vet att det var flera som inte kände sig trygga och tvingades flytta hem eller till kompisar.

En annan student i korridoren berättar att han i början av maj blev väckt klockan sju på morgonen. I stället för att knacka, låste byggarbetarna upp och gick rakt in i rummet och ställde sig intill sängen där han låg och sov

– Det var riktigt obehagligt att bli väckt på det där sättet, man fick ju ett stresspåslag.  

I juni åkte han på semester och när han kom hem i slutet av månaden var lägenheten täckt av damm.

– Det var ett lager över alla möbler och sängen, och eftersom jag skulle bo där hade jag ju inget annat val än att städa upp.

När han senare flyttade ut fick han en faktura för bristfällig städning. En faktura som han valde att bestrida.

– Jag tycker det är orättvist att fakturera någon för att den ska städa efter ett byggföretag.
 
David Zetterman, ordförande
i stiftelsen Bortom Bullret, beklagar det som har skett.

– Jag håller med om att vissa hyresgäster drabbats mer än vad som är rimligt, men vi har försökt att ställa allt till rätta så gått som det går, säger David Zetterman.

Han säger att damm-problemet endast ska ha drabbat den översta våningen. På de övriga våningarna användes skyddande plast. Han såg också till att påtala för byggarbetarna att rummen måste hållas låsta.

Kan du se att ni från stiftelsens sida kunde ha gjort något annorlunda?

– Det har varit många aktörer inblandade. Just det här är en serie missförstånd mellan vår entreprenör och deras underentreprenörer, men vi skulle säkert kunna ha varit tydligare vid någon punkt.

De boende har endast fått avdrag på augustihyran. Anser du att det är en rimlig ersättning?

– De boende har fått 48% avdrag på augustihyran, 40% för badrummet, 8% för hallen som har varit obrukbar under byggperioden. Där följer vi  Hyresgästföreningens riktlinjer. De får ingen ersättning för juni och juli eftersom de månaderna är hyresfria.

David Zetterman berättar vidare att ingen kommer behöva betala någon faktura för anmärkning på flyttstädning. Han säger också att Jonathans rum blivit städat ytterligare en gång sedan Ergo var på besök.
Jonathan har sedan i början av september ombetts att flytta tillbaka till sitt rum men har hela tiden motsatt sig då han inte ansett det varit rent – även efter den andra städningen. Nu har han fått en lägenhet hos en annan bostadsaktör och kommer få bo kvar i evakueringslägenheten fram till han flyttar ut.

Sedan artikeln publicerades i papperstidningen 28/9 har byggföretaget tagit på sig att ersätta Jonathan för de förstörda möblerna. 
 


Annons

Annons

Läs mer

2023-10-04 09:54
Har du eller någon du känner en funktionsvariation och studerar vid Uppsala universitet?
2023-10-02 08:46
Efter ett rafflande konstituerande fullmäktige (konst-fum) i maj är det dags att sätta igång arbetet för det nya…
2023-09-26 09:35
Den senaste tidens våldsvåg i Uppsala har lett till oro bland invånarna. Många studenter är ofta out-and-about och rör…