Annons
Eva Åkesson
Rektor Eva Åkesson är bekymrad över de ökade svårigheterna att finansiera forskning.
Foto: Foto: Ida Nordenhem

Mindre pengar oroar rektor


Det blir svårare att finansiera forskning. Uppsala universitets rektor Eva Åkesson beskriver detta som en ödesfråga.

I och med att forskningen blir alltmer avancerad och internationell blir den också dyrare. Av de sju miljarder som Vetenskapsrådet årligen tilldelar lärosätena går två till forskningsinfrastruktur. Samarbeten med utländska universitet betalas ofta i utländska valutor vilket innebär att en svag krona drar ned anslagen. Uppsala universitets rektor Eva Åkesson säger till UNT att forskningsanslagen är en ödesfråga.

– Vi ser redan i dag att vi beviljas betydligt lägre belopp än vad vi trott. En del projekt får vi fundera på om vi kan genomföra, säger hon.

Också Björn Halleröd, huvudsekreterare för forskningens infrastrukturer på Vetenskapsrådet uttrycker oro.

– I slutändan drabbas den avancerade forskningen. Sverige blir en svagare forskningsnation eftersom så mycket av dagens forskning kräver avancerad infrastruktur, säger han till UNT.

Om inte mer pengar tillförs kan Vetenskapsrådet tvingas ställa in utlysningar om bidrag till forskningsinfrastruktur, varnar Björn Halleröd.

Hösten 2020 ska regeringen presentera en ny forskningsproposition och tar emot synpunkter från bland annat Uppsala universitet. Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, säger sig vara medveten om problemet som kommer av valutakursernas fluktuation men vill inte lova att regeringen kommer att tillföra större medel.

– Vi har gjort stora investeringar och fortsätter med det men exakt hur och på vilket sätt blir tydligt när vi formulerar den forskningspolitiska proposition som ska lämnas till riksdagen hösten 2020, säger hon till UNT.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…
2024-04-05 11:23
Stämningen är god när Ergo kommer till Gunnar Johansson-salen på Blåsenhus. Anton Sánchez Sulejmani, sittande…