Annons
Annons
Flogsta vårdcentral
Flogsta vårdcentral, som har stått tom i ett år, kan nu bli studentbostäder.
Foto: Sigrid Asker

Vårdcentral kan bli studentbostäder


I ett år har Flogsta vårdcentral stått tom. Nu planerar fastighetsägaren att göra om lokalerna till studentbostäder och eventuellt LSS-boende.

1989 uppfördes Flogsta vårdcentral ovanför ett garage som tillhör Flogsta låghus. Studentstaden äger fastigheten, som sedan förra hösten har stått tom på grund av de många hälsoproblem som vårdcentralens anställda har drabbats av, sannolikt på grund av mögel. Nu ser Studentstaden över alternativ för lokalernas framtid.

– Först funderade vi på att göra om den till kontor, men detaljplanen tillåter bara vårdcentral eller bostäder. Vår förhoppning om att regionen ska vilja öppna vårdcentral där igen är låg, säger fastighetschef Joakim Palestro.

Till UNT har Flogsta vårdcentrals tidigare verksamhetschef Anne Eriksson och försörjningschef Tord Jansson båda uppgett att man inte ser det som ett alternativ att återuppta verksamheten i de evakuerade lokalerna. Joakim Palestro ser därför studentbostäder som det rimligaste användningsområdet.

– Vi är mer experter på bostäder än på vårdcentraler och behovet finns ju, säger han.

En arkitekt har utarbetat olika alternativ för hur det nya studentboendet skulle kunna se ut. Vårdcentralen skulle antingen kunna byggas om till små lägenheter eller till studentkorridorer. En tredje möjlighet är att en del av byggnaden blir ett LSS-boende, och resterande ytor studentlägenheter.

– Kommunen har ett stort behov av LSS-boenden och vi är ett kommunalt bolag så det är rimligt att hjälpa dem på det sättet, säger Joakim Palestro.

Han gillar samtidigt korridorskonceptet och menar att det avlånga huset som varit Flogsta vårdcentral skulle kunna bli ett kollektivt boende i ny tappning.

– Det är ett intressant hus med en fantastisk uteplats. Mittendelen kan bli gemensam yta och det finns också en fantastisk uteplats, säger Joakim Palestro.

Eftersom höstterminens början alltid är en kärv tid på Uppsalas studentbostadsmarknad finns också en tanke om att låta bostäder i den före detta vårdcentralen reserveras för recentiorer. Liknande lösningar finns i andra studentstäder.

– Vi kan inte hjälpa alla, men kanske de nya studenter som har det allra tuffast att hitta bostad, säger Joakim Palestro.

Det faktum att vårdcentralen fick stängas på grund av mögel menar Joakim Palestro är ett överkomligt hinder. Golven kommer att bytas ut.

– Vi lägger också metallfolie under mattan. På så vis eliminerar vi de skadliga partiklarna. Det ska bli en säker inomhusmiljö, säger Joakim Palestro.

Beslut om lokalens framtid kommer att fattas under 2020. Kanske kommer studenter att flytta in i vårdcentralen 2020.


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…