Annons
gym
Ska man behöva betala för ett gymkort man inte kan använda?
Foto: Wikimedia commons/ localfitness.com.au

Konsumentkollen: måste man betala för oanvänt gymkort?


Konsument Uppsala svarar på konsumentfrågor som kan dyka upp när man är student. Idag får vi veta vad öppet köp egentligen innebär.

Fråga: Hej! Nu ska jag köpa julklappar och jag blir alltid så osäker på vad skillnaden är mellan öppet köp och bytesrätt. Kan ni förklara?

Svar: Öppet köp och bytesrätt är frivilligt för butiken. Det är viktigt i båda fallen att du kommer överens med butiken om vad som gäller. Se till att det står ett datum på kvittot hur länge öppet köp eller bytesrätt gäller. Du får såklart inte ha använt varan. Det som skiljer öppet köp från bytesrätt är att vid ett öppet köp får du pengarna tillbaka. Har du handlat med kort sätts pengarna tillbaka på kortet. Vid bytesrätt får du byta varan mot en annan vara. Hittar du inget som du vill byta till kan du vanligtvis få ett tillgodokvitto.

Fråga: Jag tränar på ett gym i Uppsala och har gjort så i två månader. Nu har jag fått jobb i Göteborg och ska flytta dit i december. När jag försökte säga upp autogirot på gymkortet så gick det inte! Kan det vara så att jag måste betala för 7 månader som jag inte kan utnyttja?  

Svar: Avtalen skiljer sig åt beroende på vilket gym det är men jag ska försöka svara generellt. När man månadsbetalar via autogiro vid de flesta motionsanläggningar tecknas ett avtal som är bindande i 12 löpande kalendermånader. Avtalet kan inte sägas upp före bindningstiden har gått ut. Avtalet gäller oftast tillsvidare. Det innebär att det fortsätter löpa tills du säger upp det skriftligt. Efter de första 12 månaderna går det för det mesta bra att säga upp avtalet när som helst. Det är vanligt att det är en månads uppsägning efter bindningstidens slut.  Läs noggrant igenom avtalet för att se vad som gäller, innan du skriver på!  


Annons

Annons

Konsumentkollen

Konsument Uppsala är kommunens konsumentrådgivning som ger kostnadsfri rådgivning till boende i kommunen.
Har du en konsumentfråga du vill få svar på? Kontakta dem på telefonnummer 0187271820 vardagar eller besök dem mån-tors i stadsbiblioteket mellan kl 9-12.

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…