Annons
Annons
Kårhus från ovan
Uppsala studentkår har tillsammans med övriga kårer och alla nationer i Uppsala inlett ett samarbete med krisdrabbade Studentkortet.
Foto: Lina Svensk

Kårens framtida leverantör hos Kronofogden


Vid årsskiftet kommer Studentkortet att ta över efter Mecenat. Nu jagas Studentkortets vd av kronofogden men Uppsala studentkårs ordförande Johannes Bäck känner ingen oro för att det ska påverka verksamheten.

På onsdagen avslöjade Expressen att Studentkortets vd och styrelseordförande Christer Ager-Hanssen, som också äger tidningen Metro, har skatteskulder på fler miljoner och jagas av Kronofogden.

Vid årsskiftet ströks 17 miljoner kronor av Christer Ager-Hanssens personliga skatteskulder eftersom Kronofogden inte lyckades nå honom för delgivning eller hitta utmätningsbara tillgångar i Sverige. Ytterligare en halv miljon kronor kommer att försvinna vid kommande årsskifte.

Enligt Expressens granskning har Studentkortet, som grundades av Sveriges förenade studentkårer (SFS) 1995 men idag till 75 procent kontrolleras av Ager-Hanssens bolag Custos, under flera månader inte betalat sina skatter och har därför förlorat sin F-skattsedel. Förra året gick Studentkortet med 14 miljoner kronor i vinst och hade kunnat vara en tillgång i rekonstruktionsarbetet för att rädda företaget från konkurs. Dock plockades Studentkortet bort från Metro-gruppen innan Metros kris blev akut.

Trots att företaget ser ut att vara lönsamt har Studentkortet alltså skulder hos Kronofogden på 4,5 miljoner. När Expressen når vd:n Christer Ager-Hanssen, som har sitt kontor i London, säger han att han tror att skulderna är betalda.

– Det måste jag undersöka. Jag är inte ekonomichef. Jag får kontrollera detta, säger han till Expressen och lägger snart på luren.

Vid årsskiftet kommer Studentkortet att inleda ett samarbete med Uppsalas studentkårer och nationer. Tidigare är det Mecenat som har tillhandahållit studentkort med diverse rabatter till Uppsalas studenter.

Uppsala studentkårs ordförande Johannes Bäck berättar att presidiet tog kontakt med Studentkortet när krisen blev känd. Han känner ingen oro över situationen.

– Studentkortet har sagt att det inte ska påverka Uppsala studentkår. Det har gjorts en ändring i avtalet som innebär att de uppgår i ett annat bolag. Vi är deras kunder och vi hoppas att de är måna om relationerna med sina kunder, säger Johannes Bäck.


Annons

Annons

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…