Annons
Lars Burman avtäcker Karin Boye-byst.
Överbibliotekarie Lars Burman avtäcker bysten av Karin Boye i "hennes" bibliotek.
Foto: Sigrid Asker

Karin Boye hemma i Uppsala


Många samlades i Karin Boye-biblioteket för att se en byst av poeten själv avtäckas. Uppsala var platsen där Karin Boyes författarskap tog fart på riktigt.

En skara som ser ut att bestå av såväl studenter som pensionärer trängs i Karin Boye-biblioteket på tisdagseftermiddagen, inför avtäckningen av den byst som har donerats till Uppsala universitet av konstnärerna Jan-Erik Björk och Ylva Lindgren med stöd av Karin Boye-sällskapet. En bit upp på trappan mot övervåningen står Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap, och berättar om Karin Boyes tid i Uppsala.

– Då sågs det som en nackdel att vara kvinnlig student, bara tio procent av Uppsala universitets studenter var kvinnor. I universitetets arkiv kan man dock se att Karin Boye ofta var den student som yttrade sig mest på seminarierna, säger han.

Förutom att hon var kvinna själv förälskade sig Karin Boye i kvinnor, något som då sågs som en avvikelse. Under studietiden i Uppsala var det främst biblioteksamanuensen Ingrid Odelstierna som var föremål för hennes kärlek.

– Det var en sårig förälskelse, som många av hennes tidiga dikter härrör ur. Karin Boyes Uppsalatid präglades av väldig olycka och enorm litterär produktion, säger Johan Svedjedal.

Hela tre diktsamlingar gav Karin Boye ut medan hon studerade i Uppsala. 1924 publicerades dikten ”Sköldmön” i det första numret någonsin av den tidning du nu läser. Innan hon lämnade staden för att avsluta sina studier i Stockholm gjorde hon revansch mot de som ansåg att kvinnor inte hörde hemma på universitetet.

Karin Boyes dikt "Sköldmön" publicerades i det första numret av Ergo någonsin, 1924. (Foto: Sigrid Asker)

– 1925 höll Karin Boye det berömda ”Talet till mannen” på studentkårens vårfest. Traditionen hade varit att en man höll ”Talet till kvinnan”. En del i den Kvinnliga studentföreningen avrådde henne från att göra det men hon stod på sig och gjorde ett slagfärdigt och elegant uppträdande, säger Johan Svedjedal.

Sedan är det dags för representanter för Karin Boye-sällskapet att presentera själva anledningen till att vi samlats här idag – bysten av Karin Boye som skapats av konstnärerna Ylva Lindgren och framlidne Jan-Erik Björk, son till Leif Björk som under en tid var gift med Karin Boye. Innan Jan-Erik Björk avled i juni gjorde han klart att han ville att bysten skulle avtäckas på Karin Boye-biblioteket i nära anslutning till hennes födelsedag 26 oktober.

Under applåder lyfter överbibliotekarie Lars Burman lyfter bort den vinröda duken från den vita bysten. Nu har Karin Boye hittat hem.

 

 

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…