Annons
Annons
Segerstedt
Segerstedthuset öppnar upp för nattplugg.
Foto: Lina Svensk

Nattplugg ska bli tryggare


Från och med 1 oktober är det Segerstedthuset man får gå till om man behöver studieplats nattetid. Campus stänger hädanefter vid midnatt eftersom miljön där har upplevts otrygg.

Som student arbetar man inte nödvändigtvis på kontorstider. Flera campus har fram till nu haft öppet dygnet runt för studenter som behöver studieplats på nätterna. Enligt ett rektorsbeslut kommer öppettiderna nu att begränsas till 05-00.

– Att vi stänger campus på nätterna beror på att miljön har varit otrygg. Det har varit personer som har bäddat ned sig och sovit där, säger Uppsala universitets säkerhetschef Christina Boman.

Det ser ut att bland annat ha rört sig om bostadslösa personer som har skrivit in sig på kurser och därmed fått passerkort och kunnat utnyttja universitetets som boende. Enligt Christina Boman har det ofta varit stökigt på campus, vilket är en trygghets-och arbetsmiljöfråga.

– Det blir en skrämmande arbetsmiljö för lokalvårdarna. Man har hittat klädhögar och det har varit smutsigt. Att det ligger saker lite överallt på campus är brandfarligt. Man ska inte bo i våra lokaler, säger hon.

Eftersom beslutet kan försvåra för studenter att få studieplats har man i samråd med Uppsala studentkår istället öppnat upp för möjligheten att använda Segerstedthusets öppna ytor under tiden campus har stängt.

– Det är ett enklare ställe att hålla koll på för vakterna. Där finns inte samma möjlighet att bädda och lägga sig, Segerstedthuset har inte sådana faciliteter, säger Christina Boman.

Segerstedthusets nya öppettider på natten gäller från och med idag, 1 oktober. Enligt Christina Boman rör det sig om en prövotid.

– Det blir ett sätt att se hur studenter använder lokalerna på natten och hur stort behovet av studieplatser är på de tiderna, säger hon.


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-24 09:45
I onsdags sprangs det årliga studentloppet som anordnas av Studentidrott Campus 1477. Upp mot 200 glada löpare deltog i…
2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…