Annons
Richard Jomshof
Richard Joshof (SD) föreläser idag på Göteborgs universitet, vilket föranleder protester.
Foto: Pressbild

Studentprotester mot Jomshof


Idag hålls en föreläsning på Göteborgs universitet av Richard Jomshof. 500 personer har skrivit på en namninsamling mot SD:s partisekreterares medverkan.

Representanter för samtliga riksdagspartier har bjudits in av Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet för att föreläsa om politisk kommunikation. Partisekreteraren Richard Jomshof representerar Sverigedemokraterna. En grupp internationella studenter har startat en namninsamling för att stoppa hans medverkan, och har fått över 500 namnunderskrifter.

– De gör skillnad mellan människor och universitet har ingen plikt att vara en plattform till dessa åsikter. Det handlar om arbetsmiljön för människor som arbetar här, säger Lena Saywer, lektor vid Göteborgs universitet, som ställt sig bakom protesterna till Kulturnyheterna i SVT.

På Facebook manas nu även till en manifestation utanför föreläsningslokalen.  Mats Ekström, professor i medie-och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet beskriver reaktionen som besynnerlig.

– Jag tycker att deras reaktion är besynnerlig, att vi skulle stänga ett riksdagsparti utanför universitetet och inte låta studenterna få möta deras perspektiv. SD har många företrädare och åsikter som kritiseras, men vi anser att studenterna har förmåga förhålla sig kritiskt till dem, säger han till SVT.

Richard Jomshof själv säger till SVT att han inte bryr sig om protesterna och menar att de som är kritiska mot att han bjudits in är antidemokrater.


Annons

Annons

2017 protesterade många i Uppsala när Jimmie Åkesson besökte Ekonomikum:

Protester mot Jimmie på Ekonomikum

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…