Annons
Annons
Bild flyg
Umeå medicinska kår har antagit en policy om flygstopp. Något liknande förslag har inte kommit upp för diskussion inom Uppsala studentkår.
Foto: Lina Svensk

Umeå-kår stannar på marken


Den medicinska studentkåren i Umeå har beslutat att förtroendevalda ska sluta flyga, rapporterar Läkartidningen. Något liknande förslag finns inte inom Uppsala studentkår.

Med start i år kommer förtroendevalda i Umeå medicinska studentkår inte längre att flyga inom ramen för sina kåruppdrag, rapporterar Läkartidningen. Det var läkarstudent Ellen Lundkvist som skrev motionen som senare antogs vid kårens fullmäktigemöte. En av anledningarna till att hon skrev motionen var att Umeå universitet var den myndighet som släppte ut mest koldioxid från korta flygresor (under 50 mil) under 2018. Förhoppningen är nu att kårens beslut ska inspirera fler att ta liknande beslut.
– Det sänder viktiga signaler till universitetsledningen här i Umeå och förhoppningsvis till studenter på andra lärosäten. Som jag förstått det är Umeå medicinska studentkår först med det här beslutet, säger Ellen Lundkvist till Läkartidningen.

På Uppsala studentkår har man inte funderat över att anta en liknande policy.
– Klimatfrågan är viktig under det här året, men att sluta flyga är inget vi har diskuterat, säger Johannes Bäck, ordförande i Uppsala studentkår.
Varför inte?
– Vi gör väldigt få flygresor och om vi flyger är det tillsammans med universitetet. När vi som kår reser tittar vi i möjligaste mån på om det går att ta andra alternativ. Till exempel att vi väljer båt till Gotland.

 


Annons

Annons

Läs mer

2021-10-14 12:33
Den stora ökningen av antalet fall i disciplinnämnden har fått UU att prova nya metoder. Nu har man tagit fram en fusk-…
2021-10-12 15:33
Den äldre juriststudent som bott på Rackarberget sedan 2012, men inte kunnat uppvisa några studieresultat sedan 2013…
2021-10-11 15:35
Ska man dömas för fusk även om man inte känner till vad det får konsekvenser? Ja, det menar både Uppsala universitets…