Annons
Annons
Bild studenter
Studenterna Ninmar Chabo, Asja Salihović och Daniel Nordström är inte speciellt rädda för att drabbas av coronaviruset, men de har vidtagit vissa försiktighetsåtgärder för att inte bli smittade.
Foto: Sandra Gunnarsson och Lina Svensk

Ergo frågar: är du rädd för coronaviruset?


Igår konstaterades att en Uppsalastudent som pluggar vid Ekonomikum har smittats av coronaviruset. Studenten har inte utgjort någon smittkälla på campuset enligt uppgifter från universitetet, men nu när den ändå konstaterats ibland oss ville vi fråga andra studenter på Ekonomikum: är du rädd för coronaviruset?

Ninmar Chabo, 24, läser ekonomi.

Har du hört att man igår konstaterade att en ekonomstudent blivit smittad av corona?
– Nej, det har jag inte hört faktiskt.
Hur tänker du nu när du vet det? Det ska tilläggas att studentens läkare bedömt att det är osannolikt att hen ska ha smittat någon på Ekonomikum enligt uppgifter till universitetet.
– Liiite nojjigare blir jag kanske. Man vet ju aldrig, den kan ju ha hunnit smitta någon i alla fall. Jag tycker det är viktigt att universitetet informerar och tar ansvar för att folk håller sig hemma om de hör att någon är sjuk. Se till så att sjukdomen inte sprids.
Är du orolig för viruset generellt?
– Inte så värst. Baserat på vad jag har läst om det är det bara som en vanlig förkylning för de flesta. Men det är väl bra om folk håller sig hemma om de känner sig krassliga.
Har du bunkrat upp med mat och handsprit?
– Inte mat, men handsprit har jag alltid.
Har du ändrat dina handtvättningsrutiner?
– Ja, jag är noggrannare nu.


Annons

Annons

Daniel Nordström, 32, läser företagsekonomi.

Du känner till att en student som läser på Ekonomikum har smittats av corona?
– Ja, det gör jag.
Känner du dig orolig?
– Personligen känner jag inte mycket oro, men på makronivå kanske. Det känns ju som att det är oundvikligt att det sprids i större skala nu. Men jag är inte i någon riskgrupp så jag är inte rädd för min egen skull.
Känner du någon som är i en riskgrupp?
– Ja, men det gör jag ju. Det är nog fler än man tror.
Har du preppat med mat i hemmet och handsprit?
– Nej, inte med mat. Jag har hört att man ska ha mat hemma så det räcker, men det är väl bara att beställa matkasse om det krisar. Däremot vill man ju kunna sprita händerna när man är här på Ekonomikum. Jag var på apoteket för att köpa handsprit men det var slut, så jag köpte spritservetter istället.
Har du blivit bättre på att tvätta händerna?
– Jag har definitivt ändrat min tvättrutin och blivit mer noggrann. Jag ser också till att inte äta med händerna om det går att undvika. Jag reflekterade över att salladsbaren på Ica känns som en hotspot för corona. Det är ju lite svårt med snuset och när man ska öppna läskburkar, men det är därför jag har spritservetterna till hjälp.
Har du fått information från universitetet om viruset och att folk har smittats?
– Ja, det finns information på studentportalen. Och igår skickade faktiskt föreläsaren ut sin föreläsning på länk för att de som inte var där skulle kunna se den. Jag vet inte alls om det hade med viruset att göra, men det är första gången det hänt sedan jag började plugga här.

Asja Salihović, 22, läser systemvetenskap

Did you know a student at Ekonomikum has been confirmed to have the coronavirus?
– I had no idea.
The University have been told there is no risk of the student having spread the virus at Ekonomikum. But how do you feel about the virus in general?
–  Either way I try to avoid Ekonomikum as much as I can. If someone who has it has been here it can spread anyway. This campus is very crowded and students travel in large groups. But I always have my handsprit with me. I’m more scared my parents will contract it though.
Have you prepared in any other way? By hoarding food at home?
– No.
Have you changed the way you wash your hands?
– Yes, I do it for longer. I saw a song on Snapchat that someone had posted about how you should wash your hands, so I have tried to follow that.

 

Ergo tar det säkra före det osäkra.

 

Läs mer

2021-01-22 11:08
Hur kommer det sig att en vanlig kandidatuppsats blir nedladdad drygt 4 000 gånger? Ja, svaret ligger kanske i dess…
2021-01-22 10:09
Coronapandemin har gjort det enklare att hitta boende. Det finns till och med aktörer som räknar med att inte lyckas…
2021-01-20 17:40
Kortare kompletterande pedagogisk utbildning är ett av förslagen från regeringen för att få ut fler lärare i skolan, men…