Annons
Citat Boman
UU har än så länge inte beslutat att begränsa föreläsningar, men man bör arrangemang man inte måste gå på menar säkerhetschef Christina Boman.
Foto: Creative commons/Ergoarkivet

UUs beslut: begränsa konferenserna


Internationella och nationella konferenser bör begränsas till följd av förhöjd risknivå för smittspridning av coronaviruset enligt ett nytt rektorsbeslut.
– Rektor har i nuläget inte tagit in begränsningar av föreläsningar i beslutet, säger säkerhetschef Christina Boman.

Igår, tisdag, beslutade Folkhälsomyndigheten att höja risknivån för spridning av coronaviruset till mycket hög – nivå 5 på en 5-gradig skala. Som en försiktighetsåtgärd till följd av den förhöjda spridningsrisken har Uppsala universitet beslutat att rekommendera begränsningar av konferenser och besök.
– Beslutet togs av rektor igår kväll klockan 18. Smittspridningsrisken är nu på högsta nivån för både de som befunnit sig i riskområden och för de som inte gjort det och det här är ett svar från universitetet på den här höjningen. Vi vill inte att internationella konferenser hålls och att nationella konferenser med över 100 personer begränsas. Beslutet gäller fram till 14 april och därefter får vi fatta ett nytt beslut, säger Christina Boman som är säkerhetschef för Uppsala universitet.
Vi fick just ett pressmeddelande om Hugo Valentin-föreläsningen som hålls nu i mars, det känns som att ni skickar ut lite dubbla budskap?
– Det som står i rektorsbeslutet är att nationella konferenser ska begränsas om möjligt – vissa arrangemang går inte att ställa, men där det går att begränsa är det klokt att göra det. Jag vet att Farmacevtiska studentkåren har valt att ställa in sin mässa imorgon till exempel. Men det kan bli lite dubbla budskap framöver. Det finns ingen rak linje för hur det här kommer att utvecklas, man måste fundera över varje enskilt fall och de risker som finns.
Förutom Farmacevtiska studentkårens mässa Pharmada har även Pedagogdagen, som skulle hållits imorgon på Blåsenhus, ställts in i enlighet med universitetets rekommendationer. Beslutet att ställa in evenemang ska fattas av närmaste chef/avdelningschef.


Annons

Annons

Föreläsningar har dock inte tagits med i beslutet trots att de ibland kan ha över 100 åhörare.
– Vissa lärosäten har begränsat även föreläsningar, men rektor har i nuläget valt att inte göra det här därför att de inte är valbara på samma sätt. Det har att göra med CSN och obligatorisk närvaro och så vidare. Men man bör överväga att välja bort arrangemang där det är möjligt för att inte utsätta sig själv eller andra personer för onödiga risker, säger Christina Boman.
Har ni övervägt att göra fler föreläsningar tillgängliga via länk som ett alternativ?
– Ja, krisledningen kommer faktiskt att ha ett möte idag klockan 13 och högst upp på listan har jag skrivit att vi ska utforska möjligheterna till att ta del av föreläsningar på andra sätt än att fysiskt vara på plats, till exempel via Zoom eller liknande. Vissa kursmoment är förstås inte möjliga att genomföra via länk, som labbar till exempel, men vi ska undersöka vad som går att göra.
När vet ni om det här är möjligt?
– Det går ju inte på två sekunder, utan vi kommer att behöva se över vilka förutsättningar som redan finns, hur mycket stöd vi kan få från IT, och så vidare. Och tillsätta personal så att vi kan prioritera det arbetet framför det löpande, säger Christina Boman.

Här kan du ta del av rektorsbeslutet om att begränsa konferenser.

All information som rör universitetets riktlinjer och hantering av coronaviruset på Medarbetarportalen kommer att var tillgänglig utan inloggning.

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…