”Vi kommer att lära oss värdera det vi har”
Hade det varit ett vanligt år hade nationerna nu varit i full färd med att förbereda valborgsfirandet. Men så ser det inte riktigt ut i år. Något valborgsfirande i klassisk bemärkelse kommer det inte bli tal om. Coronakrisen har dessutom lett till att flera nationer helt eller delvis valt att stänga ner sin verksamhet. På Gästrike-Hälsinge nation har man haft stängt sedan tre veckor tillbaka.
– Vi fattade det beslutet tidigt, redan när folkmassor begränsades till under 500. Det var några som var sjuka och andra som kände sig osäkra på att jobba. Situationen har ju inte blivit bättre så vi har fortsatt att hålla stängt. Vi vill ju heller inte bidra till smittspridningen, säger Patrick Jacobs, förste kurator på Gästrike-Hälsinge nation.
Huset är dock fortfarande öppet, men med märkbart mindre aktivitet. Det är färre som kommer på mottagningstiden och nästan inga som använder studieplatserna. Körrep och spelföreningens träffar har ställts in. Att nästan samtliga inkomstbringande aktiviteter ligger på is kommer att påverka ekonomin. Patrick Jacobs säger dock att det finns reserver. Och nu när nationen ändå är stängd finns utrymme att göra förbättringar.
– Vi tänkte passa på att renovera puben och källaren. Det arbetet kan vi göra nu i stället för att behöva stänga när restaurangen kan vara öppen. Vi hoppas kunna ha öppet sommar, eller i alla fall till hösten, och då är det bra att puben är renoverad.
Samtidigt som man håller på med renoveringsplanerna har man i liten skala startat upp en bokcirkel online.
Även Kalmar nation har stängt ner sin pub- och kaféverksamhet sedan en tid tillbaka. Just nu håller man på att utreda om det skulle gå att starta upp i andra former.
– Efter ett styrelsebeslut håller vi nu på att titta på om det skulle gå att öppna igen. Men det är svårt med personal, det är inte många som vill jobba. Dessutom krävs det att vi har en väl utarbetad plan för hur vi ska undvika trängsel och köbildning, säger Ellen Victor, förste kurator på Kalmar nation.
För att ändå kunna hålla igång viss aktivitet har man börjat sälja take away-matlådor två gånger i veckan.
– Tanken är att försöka ha någon slags verksamhet som kan genomföras på ett tryggt sätt, där man inte sitter hoptryckt i en källare och dricker öl. Vi vill också kunna ge våra klubbverkare något att göra och kunna erbjuda något till våra medlemmar.
Att man inte längre kan ha pub, klubb och uthyrningsverksamhet kommer påverka ekonomin.
– Det kommer bli en jättehård ekonomisk smäll – för alla. Vi kommer inte att gå i konkurs, men det kommer bli tufft att under åren som kommer ta igen den här förlusten, säger Ellen Victor och fortsätter:
– Framförallt är det väldigt tråkigt att nationen inte är lika levande. Det är både en ekonomisk och social förlust. Men det är självklart att vi inte ska ha klubbar eller stora sittningar i detta läge.
"Framförallt är det väldigt tråkigt att nationen inte är lika levande. Det är både en ekonomisk och social förlust."
Ellen Victor, förste kurator på Kalmar nation. Foto: Privat
Stockholms nation har sedan länge stängt sina klubbar, men har fortfarande sin restaurang öppen. För att kunna ha det har man vidtagit åtgärder för att minska risken för köbildning och smittspridning.
– I dagsläget fortsätter vår restaurangverksamhet Bakfickan samt att vi bereder studieplats till de som behöver. I alla verksamheter görs riskbedömningar kontinuerligt för att se till att de krav och rekommendationer som regeringen och myndigheter har beslutat om följs, svarar förste kurator Eric Linden i ett mail till Ergo.
För att kunna erbjuda ytterligare service anpassad för dessa tider har nationen också börjat sälja mat från Bakfickans lunch- och kvällsverksamhet via appen Karma.
Södermanlands-Nerikes nation har också fortsatt att hålla restaurangen öppen. Detta är möjligt genom att bland annat begränsa antalet gäster och tillämpa bordsservering.
– I nuläget följer vi de restriktioner och regler som finns och de tillåter oss att ha en avskalad verksamhet. Många aktiva tycker det är kul att ha något att göra, nationen fungerar som en trygg plats och då tycker vi det är viktigt att värna om det, säger Anton Renman förste kurator på Södermanland-Nerikes nation.
Valborg kommer inte bli av som planerat, men på nationen hoppas man att det ska bli möjligt att hålla igång sommarrestaurangen Bryggan.
– Vi kommer att bygga upp som förra sommaren och får hålla tummarna för att kommer kunna ha vanlig verksamhet.
Att verksamheten under våren är så pass begränsad kommer få effekter på ekonomin. Anton Renman gissar på ett dåligt ekonomiskt resultat, men är inte orolig för nationens överlevnad.
– Vi är välrustade och kommer att klara oss, så vi är inte nervösa på lång sikt. Men vi kommer nog inte kunna lägga pengar på det vi hoppades nästa år.
Även om nationernas förstekuratorer inte riktigt kunnat driva den verksamhet som de planerat för, samt att den ekonomiska situationen kan bli tuff, kan de alla se att det kan komma något gott ur denna kris.
– Jag kan bara tala för Stockholms nation men jag tror att alla restriktioner och åtgärder som har införts har gett studenterna en tankeställare. Förhoppningsvis tar man inte alla friheter och möjligheter som annars finns till vardagen förgivet när det återgår till det normala, skriver Erik Lidén, förstekurator på Stockholms nation.
Anton Renman på Södermanlands-Nerikes nation är inne på samma spår.
– När vi drar igång igen tror jag det kommer bli väldigt uppskattat. Jag tror att vi efter den här krisen kommer lära oss att värdera det vi har.