Annons
Bild Universitetshuset
UU det mest populära lärosätet sett till antalet sökande. Kanske lite tråkigt för de som hoppas komma in på sin drömutbildning – konkurrensen om platserna lär hårdna.
Foto: Arkiv

Flest vill plugga vid UU i höst


Coronakrisen har fått ansökningssiffrorna till höstens utbildningar att skjuta i höjden. Uppsala universitet toppar listan över populära lärosäten med 92 143 sökande, drygt 16 procent fler än förra året.

Natten till 16 april stängde antagningen till höstens program och kurser. När Universitets- och högskolerådet (UHR) sammanställt statistiken över hur många som sökt till landets universitet och högskolor står det klart att intresset för att studera i höst är rekordstort. Antalet personer som vill plugga slår den tidigare toppnoteringen från hösten 2014 med hela 16 000 personer.   
– Att antalet sökande till högskolan ökar kan vara en effekt av coronaviruset och den situation som råder i samhället och på arbetsmarkaden, säger Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet (UHR) i ett pressmeddelande.

Flest vill plugga vid Uppsala universitet – hela 92 143 personer har sökt program eller kurser till hösten, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med 2019. Uppsala universitet har bara haft så här höga ansökningstal en gång tidigare, 2014.

Som vanligt är det de prestigefyllda utbildningarna vid UU som lockar mest. Flest ansökningar fick juristprogrammet, följt av läkarprogrammet, psykologprogrammet, ekonomie kandidatprogrammet och socionomprogrammet.


Annons

Annons

Läs mer

2023-06-01 09:42
Nu söker Uppsala studentkår en ny journalist till tidningen Ergo! Vill du bevaka Uppsala universitet och studentlivet…
2023-05-17 17:31
Konstituerande fullmäktige bjuder på partidrama, Comic Sans-hat och en ganska dålig stämning. Ett nytt kårpresidium kan…
2023-05-12 10:47
Under torsdagen besökte Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar Uppsala och på agendan stod bland annat ett samtal…