Annons
Annons
presskonferens Valborg
"Vi ska i stället tillsammans, men var och en för sig, välkomna våren på ett ansvarsfullt sätt", sa UUs rektor Eva Åkesson. Ergoredaktionen tog sitt ansvar och följde presskonferensen via länk.
Foto: Printscreen presskonferens

Valborg 2020 – "Ta ditt ansvar"


Under parollen “festen är inställd” bjöd representanter för Uppsalas region, kommun, polis och universitet under förmiddagen in till presskonferens för att vädja till allmänheten att inte fira Valborg på traditionsenligt sätt.
– Det finns omfester – sista april kommer tillbaka till Uppsala, sa regionstyrelsens ordförande Emilie Orring.

Representanter för Uppsalas större myndigheter, region och kommun står uppradade med en dryg meters mellanrum till varandra. På projektorduken bakom dem syns de affischer de tagit fram som ett steg i ledet för att uppmana folk att inte fira Valborg på traditionsenligt sätt i Uppsala den här veckan. På bordet framför dem står flaskor med handsprit utspridda bredvid mikrofonerna.
Landshövding Göran Enander tar till orda.
– Jag skulle vilja säga att det här är en historisk presskonferens i Uppsala. Jag tror aldrig att vi har haft ett gemensamt budskap och en gemensam presskonferens så här tidigare. Men vi befinner oss i ett allvarligt läge och då får man ta till exceptionella åtgärder, säger han och fortsätter:
– Vårt gemensamma budskap är att firandet av Valborg i Uppsala är inställt. Vi har tagit fram kampanjmaterial som ni ser här bakom mig, med budskapet “festen är inställd!” Det är ett budskap vi alla känner igen nu – man ska inte samlas i stora grupper, man ska hålla avståndet och inte göra onödiga resor.
Kampanjen kommer att spridas brett i länet och man kommer även att få hjälp av länsstyrelsen i Stockholm att sprida informationen då många reser hit därifrån under Valborgshelgen.
– Normalt är runt 150 000 personer samlade i stan under den här stora festen. Bor man utanför Uppsala rekommenderar vi att man inte besöker staden. Så vad gör man när man inte firar Valborg som vanligt i Uppsala? Min rekommendation är att man beger sig ut i något av våra vackra naturreservat, säger Göran Enander, och avslutar med att säga:
– Ni är välkomna till Uppsala Valborg 2021.

Emilie Orring, regionstyrelsens ordförande, tar över och inleder med ett gammalt studentordspråk.
– När jag pluggade brukade man säga “det finns omtentor, men inte omfester”, men det vill jag bestämt revidera i år. Det finns omfester – sista april kommer tillbaka till Uppsala.
Hon fortsätter med att beskriva det ansträngda sjukvårdsläget i regionen.
– Vi har haft ungefär 830 konstaterade sjukdomsfall, 82 avlidna varav 57 på sjukhus. Just nu har vi 20 personer på IVA och totalt sett ungefär 100 inneliggande patienter med covid. Vård- och omsorgspersonalen lyckas ta hand om alla som är drabbade av covid samtidigt som de upprätthåller annan vård som inte går anstå. Men det här bygger på att alla tar sitt ansvar. Den platå vi nu befinner oss på är väldigt ansträngd och vi måste hjälpas åt så att situationen inte förvärras, säger Emilie Orring.
Regionen kommer inte att sätta in de extra resurser de vanligtvis gör under Valborgshelgen. Man kommer inte att förstärka kollektivtrafiken genom extra bussar och nattrafik. Uppstår spontanfirande kommer det vara busschaufförens rätt att inte stanna vid busshållplatser med mycket folk.
– Jag vill bara avslutningsvis säga – tänk på era medmänniskor, äldre och kroniskt sjuka, tänk på era anhöriga. Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena.


Annons

Annons

Rektor Eva Åkesson tar till orda understryker att det valborgsfirande som vi alla känner till inte kommer att bli av i år.
– Festen är inställd i Uppsala på sista april. Det blir ingen forsränning, ingen champagnegalopp, vi samlas inte i Carolinabacken och jag kommer inte stå på balkongen och ta på mig studentmössan som har varit en tradition sedan 1955. Vi ska i stället tillsammans, men var och en för sig, välkomna våren på ett ansvarsfullt sätt, säger Eva Åkesson.
Hon säger vidare att det är bra att nationer och kårer hörsammat myndigheternas rekommendationer och ställt in sina planerade aktiviteter. Eva Åkesson uppmanar också alla studenter att ta ansvar, att undvika att samlas i stora grupper och att hålla avstånd.  
 – Gör vi det kan vi alla vara med och välkomna våren nästa år.

Karin Holmberg, prorektor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tar vid och säger att även unga människor kan bli svårt sjuka och bidra till smittspridning.
– Jag vädjar till er omsorg, till er klokhet, till er solidaritet men också till er fantastiska kreativitet. Fira inte valborg i stora grupper, utan stanna där du är, fira i din trädgård, hemma med balkongsång, eller Zoomsång, säger Karin Holmberg.

Det är viktigt att tänka på att hålla fysisk distans – något som lätt glöms bort när det blir varmt väder, menar regionpolischef Carin Götblad som avslutar presskonferensen.
– Ju sämre vi är på att hålla fysisk distans, desto fler kommer att bli sjuka. Ju fler som bli sjuka, desto fler kommer att dö.
Hon berättar vidare att man under valborg kommer ha extra många poliser ute och att stor vikt kommer läggas på att alkohollagen följs. Därtill kommer man se till att det inte bildas för stora grupperingar.
– Det kom en förordning från regeringen om att högst 50 personer får samlas på offentliga tillställningar, hittills har det inte varit något problem, men polisen kommer inte tveka att ingripa om det sker, säger Carin Götblad.

Läs mer

2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…
2024-06-07 09:03
Stockholms universitets studentkårs tidning Studietid går i graven - för andra gången. Detta efter ett beslut inom…