Annons
Annons
Bild rektorskandidater
Eva Tiensuu Janson, professor i onkologisk endokrinologi vid Uppsala universitet, Mats Larhed, professor i preparativ läkemedelskemi vid Uppsala universitet och Anders Hagfeldt, Anders Hagfeldt, Director of Laboratory of Photomolecular Science, Swiss Federal Institute of Technology vill bli rektor vid UU.
Foto: Uppsala universitet

De gör upp om rektorstiteln


Nu har valprocessen av en ny rektor börjat närma sig sluttampen. Idag presenterades de tre slutkandidaterna som är aktuella för posten.

Vid årsskiftet kliver nuvarande rektor Eva Åkesson av sin post. Idag släpptes namnen på de tre kandidaterna som alla aspirerar på att bli hennes efterträdare. De som gör upp om titeln är Uppsalaprofessorerna Mats Larhed vid institutionen för läkemedelskemi, Eva Tiensuu Janson vid institutionen för medicinska vetenskaper, samt den utlandsstationerade professorn Anders Hagfeldt, Director of Laboratory of Photomolecular Science, Swiss Federal Institute of Technology. Anders Hagfeldt har tidigare varit professor i kemisk fysik vid Uppsala universitet.

Samtliga kandidater kommer nu gå vidare till hörande i universitetskollegiet. Planen är att Uppsala universitets styrelse i mitten av juni ska meddela regeringen vilken av kandidaterna man vill se som ny rektor. Regeringen fattar det slutgiltiga beslutet.

Här kan du läsa mer om kandidaterna samt kolla in deras cv:n.


Annons

Annons

Vad händer härnäst?


Den 28 maj sker hörande av rektorskandidaterna. Därefter kommer universitetskollegiet att ha ett ”valmöte” den 8 juni. Dagen efter beslutar rekryteringsgruppen om förslag på rektor baserat på universitetskollegiets rekommendationer. 17 juni ska konsistoriet fatta beslut om förslag på ny rektor som lämnas till regeringen. Det är regeringen som sedan fattar det slutgiltiga beslutet om vem som blir ny rektor.

I samband med att konsistoriet fattar beslut om förslag på ny rektor påbörjas rekryteringen av prorektor. I slutet av oktober väntas förslag på en sådan lämnas till regeringen. 

Läs mer

2020-08-14 10:00
I stället för att ha en anställd läkare inleder Studenthälsan ett samarbete med Ekeby hälsocenter. Tanken är att…
2020-08-10 15:59
Verklighet blandas med fiktion när Uppsala stadsteater sätter upp en pjäs baserad på kidnappningen av en Uppsalastudent…
2020-08-06 13:30
Trots att kraven på distansundervisning lyftes i juni kommer långt ifrån alla utbildningar vid Uppsala universitet…