Annons
Annons
Eva Åkesson
Det kommer dröja åtminstone en månad innan man kan fatta ett tydligare beslut kring hur hösten kommer se ut, skriver rektor Eva Åkesson.
Foto: Sandra Gunnarsson/ Uppsala universitet

Rektor siar om hösten


Kommer det bli distans- eller campusbaserad utbildning till hösten? Rektor Eva Åkesson menar att det är för tidigt att fatta ett beslut nu, men hoppas att restriktionerna ska lätta så det blir möjligt att åtminstone ha delar av utbildningen på campus.

Flera universitet och högskolor börjar nu fatta beslut om de ska rikta in sig på campusutbildning eller ej i höst. Göteborgs universitet och Borås högskola har ställt in sig på att inleda de första månaderna på distans. Chalmers tekniska högskola planerar att blanda campus- och distansundervisning och KTH planerar för campusundervisning. Sett till utlandet har Cambridge University fattat det kanske mest extrema inriktningsbeslutet – där planerar man för att bedriva nästan all undervisning på distans under både höst 2020 och vårtermin 2021.

Inför höstens studiestart är det ännu oklart hur Uppsala universitet ska agera. Rektor Eva Åkesson skriver på Rektorsbloggen att man inte kan fatta ett sådant beslut nu. ”Orsaken är att vi inte vill tvinga alla utbildningar och kurser att vara på distans i höst förrän vi vet att det är absolut nödvändigt.” Hon hoppas dock att restriktionerna ska lätta så att det blir möjligt att bedriva delar av utbildningen på campus. Framförallt vill hon att de nya studenterna ska få möjlighet att bli välkomnade och läsa vissa moment på plats.

De studenter från UU som planerat för utlandsstudier under hösten har fått söka andra kurser och utbildningar parallellt – något som i normalt fall inte går att göra. Uppsala universitet har inte valt att stoppa utlandsstudier som vissa andra lärosäten, utan tillåter resa om det blir möjligt. Rektor skriver, ”Om det sedan kommer att gå att genomföra utbytesstudierna eller inte beror ju inte bara på vad de svenska myndigheterna säger, utan även på det mottagande lärosätet samt regelverket i det landet.”

Hela inlägget från rektor Eva Åkesson hittar du här.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-20 09:23
Att genomgå en forskarutbildning är mindre lönsamt idag än för 20 år sedan. Lönepremien för gruppen har sjunkit i både…
2024-06-19 09:32
Västmanlands-Dala Nation är känd som den nation i Uppsala som har flest studentbostäder att hyra ut till sina medlemmar…
2024-06-13 08:28
EU-valet är genomfört - men hur röstades det i Uppsalas studentområden?