Annons
Bild Anders Hagfeldt
Solcellsforskaren, tillika hobbytrummisen, Anders Hagfeldt fick flest röster i Universitetskollegiet.
Foto: Privat

Jordskredsseger i Universitetskollegiet


Det är den utlandsstationerade solcellsforskaren Anders Hagfeldt som Universitetskollegiet vill se som rektor. Han fick 88 procent av rösterna i Universitetskollegiets slutval.

Strax efter lunch stod det klart att det är professor Anders Hagfeldt som Universitetskollegiet vill se som ny rektor vid Uppsala universitet. Omröstningen genomfördes i två steg, i första steget fick Anders Hagfeldt 82 procent av rösterna, Mats Larhed 14 procent och Eva Tiensuu Janson 5 procent. (Procentsatserna uppgår till 101 procent på grund av avrunding).

I andra röstningsomgången valde man mellan de två som fått flest röster. Denna gång fick Anders Hagfeldt 88 procent av rösterna, samtidigt som Mats Larhed fick 12 procent.

Universitetskollegiets omröstning är bara ett steg på vägen mot det slutgiltiga valet av rektor. Rekryteringsgruppen kommer nu ta Universitetskollegiets omröstning i beaktande och fatta ett eget beslut som de i sin tur lämnar över till Uppsala universitets styrelse. Styrelsen lämnar därefter förslag till regeringen som fattar det slutgiltiga beslutet i sommar

Anders Hagfeldt har sedan sex år tillbaka varit stationerad i Lausanne, där han är professor och chef över ett laboratorium där man forskar om solceller. Han har tidigare varit varit prefekt och sektionsdekan vid Uppsala universitet. Här kan du läsa Ergos tidigare intervju med Anders Hagfeldt.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…