Annons
Annons
Juristernas välkomstmottagning 2019
Många kårer och studentföreningar planerar i skrivande stund mottagningar för de nya reccarna, men med ett coronatänk förstås. Aktiviteter likt den ovan, i större grupper och utan social distansering, ligger kanske inte högst upp på schemat. Bilden är från juriststudenternas mottagning våren 2019.
Foto: Staffan Claesson/arkiv

En välkomstmottagning i tiden


Onlineundervisning, stängda nationsklubbar och social distansering. Coronapandemin påverkade vårens studentliv starkt och fortsätter att göra det även inför höstterminen. Ändå hoppas studentkårer och föreningar på att kunna genomföra höstens välkomstmottagningar för de nya studenterna, om än under former som skiljer sig från tidigare år.

Ett par veckor innan terminen drar igång brukar Uppsala fyllas med utklädda studentgrupper som skrålar ramsor och dansar koordinerat, men i år blir det förstås lite annorlunda. Studentföreningar och kårer har fått anpassa sig efter rådande omständigheter och tänka om i planerandet av sina respektive reccemottagningar.

̶  Vi har gjort en hel del förändringar. Bland annat har vi ställt in alternativt skjutit upp de större festerna, spexen och gasquerna. Vi har fortfarande delat in studenterna i lag, som det brukar vara, men istället för att umgås med de andra lagen så får man hålla sig inom sitt lag. Vi ser även över möjligheten att låta reccelagen vara samma grupper som seminariegrupperna som man ändå kommer att komma i kontakt med under terminen. På så sätt minskar vi antalet personmöten. Men det är ingenting som är säkerställt då det kan vara svårt att genomföra, säger Alva Laestadius från Juridiska Föreningen (JF) som ansvarar för välkomstveckorna på juristprogrammet, juridisk översiktskurs, juridiskt grundår samt lantmäteristudenter.


Annons

Annons

"...om det är många av reccarna som inte vill träffas så får vi tänka om och göra fler saker online."

Sofia Karlsson, 23 år, ordförande för Uppsala Språkvetarsällskap. (Foto: Privat)

Även Uppsala Språkvetarsällskap (USS) ser över möjligheten att dela upp reccarna klassvis. Kårföreningen är ansvarig för insparkandet av språkvetarprogrammets två klasser, och har i höst även tagit på sig ansvaret för insparken av studenterna på det nya kandidatprogrammet i engelska med globala perspektiv. Utöver fler utomhusaktiviteter och mindre grupper funderar de även på om man skulle kunna använda verktyget som under pandemin blivit universitetslärarnas bästa vän (eller nemesis, beroende på vem man frågar).

̶  I våras, innan vi fick reda på om vi kunde ha inspark på plats eller inte, så pratade vi mycket om att ha aktiviteter via Zoom. Det kan ju hända att vi gör någonting sånt nu fortfarande. Vi har inte planerat jättemycket än, men vi har tänkt på det i USS styrelse. Till exempel om det är många av reccarna som inte vill träffas så får vi tänka om och göra fler saker online, säger Sofia Karlsson.

"Hela vår verksamhet är extremt smittskyddsanpassad."


Teknolog- och datavetarmottagningen, en underenhet till Uppsala Teknolog- och Naturvetarkår (UTN), anordnar recceveckor för civilingenjörer, högskoleingenjörer och datavetare. De har ändrat väldigt mycket på sin inspark jämfört med tidigare år, men siktar fortfarande på att kunna ha en fysisk mottagning i största möjliga mån.

̶  Hela vår verksamhet är extremt smittskyddsanpassad. Vi kommer till exempel att ha pubkvällar för våra klasser som är väldigt likt det upplägg de har på nationerna – det handlar väldigt mycket om hur vi har placerat ut bord och hur vi gör med matserveringen och sånt – så att studenterna får komma hit och träffas och umgås med varandra, säger Linnea Palmqvist, projektledare för UTNs teknolog- och datavetarmottagning.

Hon förklarar att det faktum att deras pub liknar restaurangverksamhet gör att de inte behöver hålla sig till den 50-personsgräns som ännu gäller för offentliga sammankomster, utan att de kan ta in några fler så länge de håller sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

– Eftersom vi har 1 000 reccar så har det varit ett stort problem för oss. Så det kommer vi att göra, säger Linnea Palmqvist.

Erik Baehre, 23 år, ordförande för Uppsalaekonomerna. (Foto: Privat)

"Vi är medvetna om hur viktigt det är att få en god start på studentlivet..."


De uthålliga Uppsalaekonomerna (UE) anordnar en av de allra längsta reccemottagningarna – jämfört med JF, USS och UTNs två veckor är ekonominsparken tre gånger så lång. Den sex veckor långa mottagningen lockar vanligen mängder med studenter, även de som inte pluggar ekonomi.

̶  Vi har en stark tradition av att studenter som tillhör andra institutioner än de vi själva representerar väljer att delta i våra välkomstveckor. Denna termin ser det däremot annorlunda ut - de som ska läsa Företagsekonomi A, introduktionskursen till ekonomprogrammet, kommer att prioriteras i anmälan. I regel har vi ca 300 deltagare på vår mottagning. Nu kommer inte fler än 50 personer att vistas på samma plats samtidigt under ett event, förklarar Erik Baehre i ett mejl till Ergo.

Likt de andra kårerna och föreningarna har UE fokuserat på att anpassa välkomstmottagningen efter gällande rekommendationer och att tydligt kommunicera ut vad som gäller till reccarna, menar Erik Baehre. 

̶  Vi är medvetna om hur viktigt det är att få en god start på studentlivet och har därför arbetat hårt för att kunna genomföra en introduktion som ger mervärde till våra studenter - under säkra former, skriver Erik Baehre.

"Den psykiska hälsan tror jag påverkas negativt om man inte får någon möjlighet att knyta bekantskaper."

Alva Laestadius, 21 år, recceförman i Juridiska Föreningens reccekommitté. (foto: Privat)


Planer finns alltså för att genomföra mottagningar för de nya studenterna i enlighet med nuvarande restriktioner och rekommendationer. Men läget kan svänga snabbt och riskera att påverka de nuvarande uppläggen.

̶  Allt är lite osäkert. Man har ju blivit väldigt duktig på att vara spontan och hitta på grejer i sista minuten. Man måste kunna anpassa sig, säger Sofia Karlsson.

JF har regelbunden kontakt både med andra kårer och med smittskyddsenheten på Region Uppsala för att hålla sig uppdaterade om läget och snabbt kunna fatta beslut om att ändra på eller till och med ställa in välkomstveckorna om läget försämras. Men den enade förhoppningen för Uppsalas kårer och föreningar är ändå att de ska kunna ge studenter det traditionsenliga välkomnandet som är en så central del av stadens studentliv, pandemi till trots.

̶  Den psykiska hälsan tror jag påverkas negativt om man inte får någon möjlighet att knyta bekantskaper. Därför är det en viktig möjlighet samtidigt som vi får göra det så småskaligt som vi kan, säger Alva Laestadius.  

̶  Det sista vi vill är att göra avkall på våra nya studenters första tid i Uppsala - vi vet värdet av vår välkomstverksamhet. Vi kan konstatera att det inte kommer att se ut som det alltid har gjort - men vi är övertygade om att våra lösningar kommer ge samma kraftfulla effekt: en fantastisk start på studentlivet!, skriver UEs Erik Baehre.
 
UTNs teknolog- och datavetarmottagning och JFs inspark börjar 24 augusti. USS och UEs insparker börjar 31 augusti. 

Läs mer

2024-06-11 09:28
En ny aktivitetsbox har dykt upp i ekonomikumparken. Boxen, som innehåller sport- och träningsutrustning, är en del av…
2024-06-07 10:55
Under måndagsförmiddagen greps 13 demonstranter i samband med en demonstration i Universitetsaulan. Det rapporterar UNT…
2024-06-07 09:03
Stockholms universitets studentkårs tidning Studietid går i graven - för andra gången. Detta efter ett beslut inom…