Annons
Bild Linnea Kjellberg
Förste kurator Linnea Kjellberg på Norrlands nation tycker det är kul att man kan hålla i traditionen "pålningsgask" som startade förra året. I år blir gasken helt digital.
Foto: Privat/ Therese Jansson

Digital gala ska fira Norrlands


Nationen står nu stadigt tack vare 300 pålar i marken – men än finns en del kvar att renovera. I morgon lördag anordnar Norrlands nation en digital pålningsgala för att samla in mer pengar till nationshuset och tacka för de donationer som kommit in

Förra året lyckades man rädda Norrlands nation från att sjunka ner i marken genom att byta ut de gamla träpålarna mot stadiga, nya i betong. Det var framförallt tack vare kampanjen ”På goda grunder” som man fick in tillräckligt med pengar och kunde göra det omfattande pålningsarbetet – genom insamlingen fick man ihop hela 9,7 miljoner kronor. Detta var man tvungna att fira.  
– Vi ville uppmärksamma de generösa donationerna och bestämde oss för att anordna en pålningsgask – dels för att tacka för donationerna och dels för att uppmärksamma huset, säger Linnea Kjellberg, Förste kurator på Norrlands nation.  

Tanken var att pålningsgasken skulle bli ett återkommande event i trehundra år – lika många år som pålar man använt i marken. Och när man befinner sig i starten av en ”tradition” kan man inte hoppa över ett år bara sådär. Men på grund av corona kommer årets upplaga att genomföras som en digital gala. I morgon kommer man alltså – via länk – kunna se konferencier Mikael Tornving leda tittarna genom uppträdanden av Helene Sjöholm, Jacke Sjödin och nationens orkestrar och körer.
– Vi tycker om att det är kul att prova nya sätt att göra saker på. Nationsgemenskapen bygger på att folk kan vara här, men jag tror att man kan skapa samma känsla även på distans. Fördelen i år är att alla nationsmedlemmar och intresserade kan delta och få ta del av firandet.

Även om nationen nu lagt pålningsarbetet bakom sig är huset inte direkt färdigrenoverat. År 2027 firar Norrlands nation 200 år och då är planen att huset ska vara i toppskick. En del av planen med galan är också att uppmärksamma medlemmar på att det fortfarande går att skänka medel.
– Det blir ett trevligt sätt att uppmärksamma att insamlingen fortfarande pågår och tacka för de bidrag som inkommit.

Den digitala pålningsgalan går att se via nationens facebooksida eller hemsida 22 augusti med start klockan 18.

 


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…