Annons
Klara van Blaricum
Klara van Blaricum, vice ordförande i Uppsala studentkår, fick själv bo inneboende sin första termin i Uppsala. Hon tycker att det är alldeles för lång kötid i Uppsala – dessutom är hyrorna för höga.
Foto: Sandra Gunnarsson

Uppsala kvar på röda listan


Drygt fyra års kötid till en studentlägenhet och hyror som äter upp mer än halva CSN – Uppsala hamnar återigen på röda listan när SFS släpper sin årliga bostadsrapport.
– Det är studentfientligt att låta staden ha den här bostadssituationen, säger Uppsala studentkårs vice ordförande Klara van Blaricum.

Det är föga förvånande att Uppsala rödlistas i Sveriges förenade studentkårers (SFS) årliga bostadsrapport. Det är så det brukar låta – att hitta boende i Uppsala är svårt. I genomsnitt måste den student som söker studentrum via Uppsala bostadsförmedling vänta ett år och tio månader. Den som är ute efter en lägenhet måste köa i hela fyra år och fyra månader. Det är dock inte bara kötiden som är problematisk, utan även priserna, säger Uppsala studentkårs vice ordförande Klara van Blaricum.
– Uppsala kommun har byggt bostäder, problemet är att de är dyra, säger Klara van Blaricum, samtidigt som hon klickar sig in på Uppsala bostadsförmedling för att visa.
Hon visar upp en etta i Rosendal på 26 kvadratmeter för drygt 4 600 kronor.
– Studenter får hela tiden ökade bostadskostnader. Det är inte ekonomiskt hållbart att halva CSN ska gå till hyra, vi vill se till att hyrorna är max en tredjedel av studiemedlet, säger hon.
Det ska också tilläggas att lägenheten som hon tittar på har drygt 250 sökande.


Annons

Annons

Att bli rödlistad i SFS bostadsrapport betyder att staden inte kan erbjuda studenten ett studentboende under höstterminen. 2020 är dock inget vanligt år – delar av utbildningarna kommer inledas på distans och det är osäkert hur många internationella studenter som kommer hit.
Kan man vara säker på att det verkligen blir lika svårt som tidigare att hitta boende?
– Mycket kan vara osäkert i år, men ser man till statistiken är Uppsala universitet det universitet som ökat sitt intag mest med 3 067 nya studenter, och det är utöver alla andra studenter som kommer, säger hon och fortsätter:
– Antingen blir det ingen skillnad, eller så blir det en större bostadsbrist i år eftersom trycket på högre utbildning i Uppsala ökar, säger Klara van Blaricum.
I SFS rapport konstateras att det faktiskt blivit lättare att hitta bostad i vissa andra städer till följd av coronapandemin. Men detta gäller inte i Uppsala som fortfarande står stadigt på röda listan. Klara van Blaricum säger att detta i förlängningen kommer bidra till ojämlikhet.
– På lång sikt tappar Uppsala ställning som studentstad. Det är studentfientligt att låta staden ha den här bostadssituationen. Det riskerar också att skapa klyftor mellan studenter där de med föräldrar som kan hjälpa till med bostadsrätt får större möjlighet till akademisk utbildning.

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…